Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Globala målen för hållbar utveckling nr 5: Jämställdhet

Hållbar utveckling

Hösten 2015 antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet. På internationella kvinnodagen är det dags för det globala målet nummer 5 om jämställdhet: Uppnå jämställdhet, och alla kvinnors och flickors egenmakt.

Det femte globala målet för hållbar utveckling slår fast att jämställdhet är ett mål i sig liksom en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling. Jämställdhet uppnås när kvinnor och män, flickor och pojkar har lika rättigheter, villkor, möjligheter samt makt att själva forma sina liv och bidra till samhällets utveckling. Alla former av våld mot kvinnor och flickor drabbar såväl individen som samhället i stort och utgör ett hinder för jämställdhet och utveckling. Ett samhälles välstånd ökar då kvinnor och flickor kan bidra på lika villkor som män och pojkar genom sina resurser och kunskaper.

Föreläsare:

Katarina Leppänen, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet
Katarina är universitetslektor i idé- och lärdomshistoria och forskar bland annat om litteratur, politik och genus. I föreläsningen utgår hon från sin avhandling om samhällsdebattören och författaren Elin Wägners tänkande och föreställningar om kön, natur och historia. Elin Wägner var en föregångare och hennes bok Väckarklocka från 1941 belyser sambanden mellan jämställdhet, fred och miljö, långt före begreppet hållbar utveckling började användas. Vad skulle Wägner säga om vår tids globala jämställdhetsmål?

Helene Ahlborg, Miljösystemanalys, Chalmers
Helene Ahlborg är doktor i miljövetenskap och forskar om elektrifiering, förnybara energikällor och landsbygdsutveckling i Östafrika. Forskningen handlar också om energiomställningar och decentraliserade energisystem. Sociala och ekonomiska faktorer är avgörande för huruvida elektrifiering resulterar i samhällsnytta eller inte. Genus- och klassrelationer har en avgörande betydelse i många processer där medlet är hållbar teknikutveckling och målet är ökad välfärd och mänskligt välbefinnande. Helene har en bakgrund från humanekologi och miljövetenskap med särskilt fokus på feministisk teori.

Föreläsningen är gratis och öppen för alla. Antalet platser är begränsat.
Anmälan krävs inte, men GMV bjuder föranmälda på kaffe, te eller juice i Ekocentrums kafé från och med kl 17.00.
Anmäl dig här
Välkomna!

Datum: 2017-03-08

Tid: 18:00 - 19:30

Kategorier: Hållbar utveckling

Arrangör: Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV i samarbete med Ekocentrum och Göteborgs FN-förening

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44, Göteborg

Kontaktperson: Maria Svane

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-06-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://gmv.chalmers.gu.se/Aktuellt/Aktuellt+Detalj/?eventId=70125927453
Utskriftsdatum: 2024-04-20