Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mål 10: Minskad ojämlikhet

Minska ojämlikheten inom och mellan länder.

Det tionde målet för hållbar utveckling handlar om att verka för att tillgången till resurser och möjligheten att delta i och påverka samhällsutvecklingen är rättvis, inom länder såväl som mellan länder. Även om många fattiga länder har haft en positiv ekonomisk utveckling med minskad fattigdom, så har klyftorna mellan individer och grupper ökat. Stater bär huvudansvaret för att främja jämlikhet i samhället, eftersom ojämlikhet har sin grund i strukturella förhållanden. Ojämlikhet handlar också om skillnader i tillgång, förutsättningar, resurser och förmåga att bidra till och tillvarata potentiella möjligheter till utveckling.

Läs mer om mål 10 och hur Sverige arbetar med de globala målen


Se filmen där Bengt Brülde, Professor i praktisk filosofi, Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet, ger perspektiv på mål 10 utifrån sin forskning

 

Mer om Bengt Brülde

 

Läs mer

Quality of Government (QoG-institutet) är ett oberoende forskningsinstitut som tillhör statsvetenskapliga institutionen. Här bedrivs forskning om orsaken till och konsekvenserna av korruption och samhällsstyrningens kvalitet.

Centrum för studier av kollektivt handlande (CeCAR) är en tvärvetenskaplig centrumbildning vid Göteborgs universitet och har som mål att utveckla en empiriskt grundad teori som kan förklara faktorerna bakom framgångsrikt kollektivt handlande.


 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-08-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?