Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald

Skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, bekämpa ökenspridning, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald

Det femtonde globala målet för hållbar utveckling handlar om ekosystem och biologisk mångfald som är avgörande för jordens livsuppehållande system och vår nuvarande och framtida välfärd. En långsiktigt hållbar användning av naturresurser och ekosystemtjänster är en viktig faktor för att människor ska kunna ta sig ur fattigdomen permanent. Biologisk mångfald bidrar till ökad motståndskraft i ekosystemen. Att tillgodose mänsklighetens behov av livsmedel, energi, vatten, mineraler, läkemedel och förnyelsebara råmaterial utan att undergräva biologisk mångfald och genom att hållbart nyttja ekosystemtjänster och samtidigt minska utsläppen av växthusgaser är därför viktiga utmaningar.

Läs mer om mål 15 och hur Sverige arbetar med de globala målen

Se film där Martin Persson, institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, fysisk resursteori, Chalmers, ger perspektiv på mål 15 utifrån sin forskning 


 

Se intervju med Alexandre Antonelli, institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet och Ulrika Palme, Miljösystemanalys, teknikens ekonomi och Organisation, Chalmers. Intervjun är gjord i samband med en forskarlunch om mål 15 på GMV våren 2017.
 

 

Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier efter att länka samman forskare, beslutsfattare och allmänhet kring biologisk mångfald samt att utöka och vidareutveckla forskningen om biodiversitet. Verksamheten bygger på fyra pelare: upptäcka, lära sig, utforska och skydda.
Läs mer om Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier

Professor Marie Stenseke från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet är medlem i den internationella vetenskapliga expertpanelen IPBES, som är den biologiska mångfaldens motsvarighet till klimatpanelen IPCC.
Läs mer om Marie Stenseke och IPBES

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-06-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?