Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärarfortbildningar om globala målen för hållbar utveckling

Välkommen till fortbildning för lärare från förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Första delen utgörs av två seminarier där forskare från Chalmers och Göteborgs universitet inspirerar och berättar om ett av målen utifrån sin forskning och visar på vilket sätt vetenskapen kan bidra till att uppnå målet. Därefter leder pedagoger från Universeum och Världskulturmuseet workshopar om hur man kan arbeta vidare med målet i skolan.

Bakom satsningen ligger ett samarbete mellan Universitets- och högskolerådets verksamhet Den Globala Skolan, GMV - Göteborgs miljövetenskapliga centrum, Universeum och Världskulturmuseet, som erbjuder fördjupad och breddad kunskap om både Agenda 2030 och de globala målen.

Kommande tillfällen

 

 

Globala målet för hållbar utveckling nr 5: Jämställdhet

22 november kl 13.00-16.30, Världskulturmuseet

Forskarna Helene Ahlborg, Teknikens ekonomi och organisation, Chalmers, och Maria Edström, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet, berättar om mål 5 utifrån sin forskning och visar på vilket sätt vetenskapen kan bidra till att uppnå målet.

Mer information och anmälan
 

Tidigare tillfällen

Globala målet för hållbar utveckling nr 15: Ekosystem och biologisk mångfald

21 september kl 13.00-16.30 på Universeum

Först ut för hösten är mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald. Föreläsare är Marie Stenseke och Robert Björk från Göteborgs universitet och Ulrika Palme från Chalmers.

Mer information


Globala målet för hållbar utveckling nr 11: Hållbara städer och samhällen

3 maj, kl 13.00-16.30 på Världskulturmuséet

Föreläsare:
Ylva Norén Bretzer, Samhällsvetenskapliga fakulteten, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet. Ylvas forskningsintresse är framförallt inom ämnesområdet Offentlig förvaltning och huvudsakliga fackområden är demokratipolitik, miljö- och energipolitik, bostadspolitik, institutioners funktionssätt och mixade forskningsmetoder. Hon är också samordnare för Göteborgs universitet inom centrumet Mistra Urban Futures där Göteborgs universitet, Chalmers, Göteborgs Stad, GR, VGR, Länsstyrelsen och IVL verkar för ökad kunskapsuppbyggnad då det gäller framtidens hållbara städer.

Holger Wallbaum, Bygg- och miljöteknik, Chalmers
Holger är professor i hållbart samhällsbyggande på avdelningen för byggnadsteknologi och inom styrkeområdet Samhällsbyggnad på Chalmers. Holger arbetar med begrepp, verktyg och strategier för att förbättra hållbarhetsprestanda i byggmaterial, byggprodukter, byggnader samt hela städer. Hans huvudsakliga forskningsintressen är relaterade till ekologiska och ekonomiska livscykelanalyser av byggmaterial, byggnader och infrastruktur, analysverktyg och designkoncept, renovering samt modellering och visualisering av byggnadsbeståndet.

Läs mer

 

Globala målet för hållbar utveckling nr 14: Hav och marina resurser

Vid detta seminarium fördjupade vi oss i mål nr 14: Hav och marina resurser. Föreläsare var Lena Gipperth, professor i miljörätt vid Juridiska institutionen och föreståndare för Centrum för Hav och samhälle, Göteborgs universitet, samt Lena Granhag, doktor i marin ekologi, Institutionen för Sjöfart och marin teknik, Chalmers. Seminariet ägde rum 1 mars 2017 på Universeum.

Läs mer och se intervju med Lena Gipperth och Lena Granhag

 

De globala målen för hållbar utveckling i praktiken: 6 Rent vatten och sanitet för alla

Vid detta seminarium behandlades mål nr 6: Rent vatten och sanitet för alla. Föreläsare var Stina Hansson, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet, och Andreas Lindhe, Institutionen för bygg och miljöteknik, Chalmers, samt pedagoger från Universeum och Världskulturmuséet. Seminariet ägde rum 23 november 2016 på Världskulturmuséet.

Läs mer
 

De globala målen för hållbar utveckling i praktiken: 13 Bekämpa klimatförändringarna

Föreläsare: Fredrik Hedenus, Institutionen för Energi och miljö, Chalmers, Gró Einarsdottir, Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet samt pedagoger från Universeum och Världskulturmuséet. Seminariet ägde rum den 4 oktober 2016 på Universeum.

Läs mer

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gmv.chalmers.gu.se/Aktuellt/lararfortbildning-om-fn-s-globala-hallbarhetsmal/
Utskriftsdatum: 2017-11-21