Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Elever presterar sämre vid varmt klimat

  [2017-05-25] Klimatförändringar drabbar inte bara jordbruket och människors möjligheter att försörja sig. Höga temperaturer påverkar även inlärningsförmågan. Laura Villalobos-Fiatt, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har undersökt hur skolnärvaro i Costa Rica hänger ihop med höga temperaturer och regn.

 • Nanolegering tio gånger så effektiv som ren platina i bränsleceller

  [2017-05-25] En ny typ av nanokatalysatorer kan ge bränslecellsbilen ett efterlängtat genombrott. Forskningsresultat från Chalmers och Danmarks Tekniske Universitet visar att det går att spara rejält på den dyrbara och sällsynta metallen platina genom att skapa en nanolegering med en ny tillverk ningsmetod. Tekniken är dessutom väl lämpad för massproduktion.

 • Hur avvärjs hoten mot mänsklighetens överlevnad?

  [2017-05-25] Forskningsprogrammet Existential risk to humanity hålls den 1 september¿31 oktober i regi av Centrum för grundläggande vetenskaper, Chalmers och Göteborgs universitet. Anders Sandberg, för närvarande Research Fellow på Future of the Humanity Institute, Oxford, är inbjuden vetenskaplig ledare för programmet och Olle Häggström, professor i matematisk statistik, är lokal värd.

 • Hur påverkas trafik- och stadsplaneringen i framtiden när allt fler jobbar på distans?

  [2017-05-22] Hur påverkas trafik- och stadsplaneringen i framtiden när allt fler jobbar på distans?

 • Tävlingen Älska Skog avgjord

  [2017-05-19] Den 10 maj avgjordes tävlingen Älska Skog på Universeum. Vinnare blev Kalvhagsskolan 1 från Styrsö som marknadsförde den svenska skogen med glädje, värme och gemenskap. En av medarrangörerna till tävlingen var forskarnätverket Focali vid GMV. Malin Gustafsson, projektledare för Focali, var på plats under finalen.

 • Tre frågor till miljöpsykologen Gró

  [2017-05-18] Gró Einarsdottir är doktorand på Psykologiska institutionen och ska medverka på GMV:s forskarnätverksträff 1 juni på Universeum. Mötet samlar forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet för att diskutera kommunikation av forskning om hållbar utveckling till olika målgrupper.

 • Chalmers får WSBE2020 - global konferens för hållbart byggande

  [2017-05-18] Konferensen World Sustainable Built Environment Conference (WSBE) hålls vart tredje år och anses vara världens främsta konferens och forum inom området. Chalmers har nu i samarbete med RISE och Johanneberg Science Park i hård konkurrens beviljats att arrangera nästa upplaga av den globala konferensen ¿ i Göteborg 2020.

 • Ta täten i omställningen till ett hållbart samhälle

  [2017-05-18] Om vi ska lyckas ställa om till ett hållbart samhälle så snabbt som klimatet kräver är det många som behöver agera ¿ länder, städer, företag och organisationer. Vilka roller bör olika aktörer ta och vilka utmaningar innebär det att ta på sig ledartröjan? I juni välkomnar Chalmers till en stor konferens kring dessa frågor.

 • Forskningssamarbete om sjöfartens framtid får styrkeområdenas pris

  [2017-05-18] Deras unika initiativ har satt Chalmers på kartan, och gör havet bildligt sett lite grönare. År 2017 går styrkeområdenas pris till det tvärvetenskapliga samarbete som Karin Andersson och Maria Grahn har byggt upp inom området förnybara bränslen och framtidstekniker för sjöfarten.

 • Innovationspris till smarta solelsprojekt i Afrika

  [2017-05-18] Han har byggt en plattform som finansierar solelsprojekt i flera afrikanska länder. Projektet når hittills över 100 000 ¿ nu belönas Andreas Lehner med Karin Markides Innovationspris 2017.

Fler nyheter

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter från GMV

GMV på Twitter

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2016-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?