• Ny bok om miljöpolitik: "Alla politiker måste ta ställning numera"

[2017-10-18] I fredags släpptes Lennart J Lundqvists nya bok ¿Miljöpolitik ¿ i går, i dag, i morgon¿. GMV anordnade samma dag ett seminarium tillsammans med CeCAR där Lennart presenterade sin bok. ¿ Jag ville sammanföra det jag skrivit på olika ställen, för att både visa utvecklingen och min egen forskarprofil. Och för att visa hur jag hade angripit frågor från nationell nivå ända upp till global nivå, säger Lennart J Lundqvist.

• Nudging får oss att äta mer vegetariskt

[2017-10-16] Maten vi äter har stor påverkan på miljön. Ny forskning från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet visar att vi med enkla metoder kan påverka restaurangbesökare att minska köttkonsumtionen till förmån för vegetarisk mat, med sänkta utsläpp av växthusgaser som följd.

• Förändringskraft på årets GAME-dag

[2017-10-20] Inspiration, hopp och energi är de tre ord som bäst beskriver det samlade intrycket från deltagarna på årets GAME-dag, som arrangerades på Hotel Riverton i Göteborg 18 oktober.

• Chalmers och Göteborgs universitet får högsta betyg på sitt hållbarhetsarbete

[2017-10-19] Universitet och högskolor spelar en nyckelroll i omställningen till ett hållbart samhälle genom att utbilda människorna som ska leda arbetet framöver. I en ny utvärdering av hur Sveriges lärosäten integrerar hållbar utveckling i utbildningen tillhör Chalmers och Göteborgs universitet den fjärdedel som fick högsta betyg.

• En heldag om globala hållbarhetsutmaningar för blivande ekonomer och jurister

[2017-10-18] Inbjudan till hållbarhetsdag den 18 oktober. Dagens studenter är morgondagens beslutsfattare, och måste få verktyg för att på djupet kunna analysera och hantera de stora sociala, ekologiska och ekonomiska hållbarhetsfrågor som de kommer att ställas inför i sitt kommande yrkesliv. Därför ingår hållbarhetsfrågor i alla program på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Den 18 oktober är det återigen dags för den obligatoriska hållbarhetsdagen ¿Challenges¿ för studenterna som läser sitt första år.

• Kemikalier och de globala målen

[2017-10-18] Frågan om kemikalier och föroreningar borde få större uppmärksamhet inom ramen för de de globala utvecklingsmålen. Generellt behöver mänskligheten fundera över hur och när man kemikalier.

• Elbilen görs mer miljövänlig med hjälp av livscykelanalys

[2017-10-16] Det är dags att sluta diskutera om elbilen är bra eller dålig. Istället behöver industrin, myndigheter och beslutsfattare tillsammans jobba för att göra den så miljövänlig som möjligt. Det anser Chalmersforskaren Anders Nordelöf, som i en färsk avhandling ger konkreta råd och verktyg för hur livscykelanalys kan stötta elbilens utveckling.

• Unesco förlänger Ulla Carlssons professur i yttrandefrihet

[2017-10-10] Ulla Carlssons Unesco-professur i yttrandefrihet förlängs efter att hon under två år "har gjort ett imponerande och omfattande arbete", enligt FN-organisationens egen utvärdering.

• Årets William Chalmersföreläsare vill tvätta atmosfären på koldioxid

[2017-10-10] Miljö- och energiintresset har varit professor Anders Lyngfelts drivkraft ända sedan gymnasietiden. Det har fått honom att utveckla en ny metod för att fånga in koldioxid, vilket gjort honom till en av världens mest citerade forskare inom sitt fält.

• Energipris till Jens Nielsen för biobränslen från jäst

[2017-10-10] Professor Jens Nielsen tilldelas det prestigefyllda "Energy Frontiers Award" av det italienska oljebolaget ENI för forskning om mikroorganismer som öppnar för nya lösningar för produktion av bränslen och kemiska produkter från förnybara energikällor.