Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Internationell konferens om immigration och arbetsmarknad i Göteborg

  [2017-09-21] Den 17 november kommer EU-toppchefer att hålla möte i Göteborg. Det handlar om att främja rättvisa jobb och skapa tillväxt. Samma vecka ordnar Göteborgs universitet och Chalmers en konferens på temat immigration och arbetsmarknad, med bland annat företrädare från EU-kommissionen.

 • Nationell övervakning av ozon görs på Chalmers

  [2017-09-20] Den 16 september är det ozonskiktets dag och 30-årsjubileum av Montrealprotokollet som skapades för att skydda ozonskiktet. Protokollet är en av tidernas mest lyckade internationella avtal och har lett till att de skadliga utsläppen nästan helt har slutat. Ozonskiktet är viktigt för oss människor och det är därför viktigt att fortsätta hålla utvecklingen under noggrann uppsikt. I Sverige är det Johan Mellqvist på Chalmers tekniska högskola som ansvarar för övervakning av ozonskiktet i Sverige.

 • Ta del av KNEG:s Resultatrapport 2017

  [2017-09-19] KNEG:s resultatrapport ger en översikt av utvecklingen hittills inom svenska godstransportsektorn på väg samt en redovisning av utsläppsbesparingar inom samarbetet Klimatneutrala godstransporter på väg - KNEG. Genom breda samarbeten, lösningsorienterad forskning och företag drivna av starkt engagemang har kunskapen i Sverige växt sig starkare om vad som behöver göras för att nå de klimatpolitiska målen. Att omsätta denna nya kunskap i praktiken blir avgörande för att under de kommande åren nå en fordonsflotta oberoende av fossil energi vid 2030.

 • Fiskhonor gillar hanar som sjunger

  [2017-09-18] Ökat buller i havet verkar minska parningsbenägenheten för fiskar. En ny avhandling vid Göteborgs universitet visar att ljudföroreningarna försvårar fortplantning för sand- och lerstubb, som är en viktig föda för unga torskar.

 • Grafen och andra kolnanomaterial kan ersätta knappa metaller

  [2017-09-18] Knappa metaller finns i mängder av vardagsting omkring oss. De är komplicerade att utvinna, svåra att återvinna och så ovanliga att flera av dem blir konfliktmetaller som underbygger strider och förtryck. Nu visar en kartläggning på Chalmers att det finns möjliga tekniklösningar för att ersätta många av metallerna med kolnanomaterial som grafen.

 • Pedros mål är att utrota malaria

  [2017-09-18] Pedro Pagalday har fått drömjobbet. Efter sina studier på masterprogrammet Biomedical Engineering på Chalmers arbetar han nu för organisationen Clinton Health Access Initiative. Där leder han ett projekt kring ett IT-system som ska övervaka och utveckla arbetet med att utrota sjukdomen malaria i Sydostasien.

 • Bränslen, medicin och kemikalier ska kunna konstrueras hållbart från jäst

  [2017-09-18] Jäst har blivit alltmer intressant som väg för att ta itu med flera samhällsutmaningar. Verena Siewers förklarar hur ¿ här och på KAW jubileumssymposium Metabolism ¿ the foundation of life.

 • Tunnare solceller av kisel ett resultat av lyckat samarbete

  [2017-09-15] Den vetenskapliga forskningen har nu tillsammans med solcellsbranschen i ett internationellt projekt, med professor Alexander Dmitriev vid Göteborgs universitet som en av ledarna, lyckats tillverka mycket effektiva kiselsolceller, 20 gånger tunnare än de som hittills använts.

 • Människor som tror på ett jämlikt samhälle lever miljövänligare

  [2017-09-08] Människor som gillar hierarkier beter sig mindre miljövänligt än personer som tycker mer om plattare maktstrukturer och vill ha ett mer jämlikt samhälle. Det visar en internationell studie där forskare vid Göteborgs universitet har medverkat.

 • Ökad risk för fästingburna sjukdomar hämmar friluftsliv

  [2017-09-08] Den ökande förekomsten av fästingar, TBE och borrelia i Sverige skapar en stor oro hos befolkningen och påverkar hur människor rör sig i naturen. Det visar en ny avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, som är den första beteendestudien av fästingfrågan.

Fler nyheter

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter från GMV

GMV på Twitter

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-09-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gmv.chalmers.gu.se/Aktuellt/nyheter/
Utskriftsdatum: 2017-09-24