Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

25 år i miljöns tjänst

Nyhet: 2017-06-13

Hallå där Ulf Andersson, som går i pension efter 25 år som projektledare på Göteborgs miljövetenskapliga centrum, tidigare Sektionen för miljövetenskap.

Du har lång erfarenhet av att arbeta med miljö och hållbar utveckling och samverkan inom akademin. Hur har utvecklingen sett ut och hur har GMV:s roll förändrats under de här 25 åren?
I början på 1990-talet drev Sektionen för miljövetenskap på för att få just miljövetenskap att bli ett accepterat ämnesområde vid Göteborgs universitets naturvetenskapliga fakultet och Chalmers. 1992 antogs de första forskarutbildningsplanerna i miljövetenskap vid båda lärosätena, 1995 startade magisterprogrammet i miljövetenskap på Göteborgs universitet och 1998 fick universitetet en professor i miljövetenskap. Samma process genomfördes på Chalmers men där valde man att integrera miljökurser i de andra utbildningarna och inte skapa en särskild miljöingenjörsutbildning. Forskarna inom olika delar av miljövetenskapen samlades i åtta så kallade programområden, där de presenterade sin forskning för varandra och diskuterade om de kunde starta gemensamma forskningsprojekt. Så sammanfattningsvis pågick det under 1990-talet en startprocess för miljövetenskap.

År 2000 blev Sektionen för miljövetenskap en centrumbildning Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV, och skiftade fokus från miljövetarprogrammet och miljöinstitutionen till att snarare diskutera hållbar utveckling. Under tiden därefter startades många samarbetsprojekt med GMV som värd. Antalet anställda ökade och GMV kunde ta på sig större uppdrag, som till exempel att tillsammans med Utbildningsdepartementet arrangera den internationella konferensen ”Learning to change our world”, 2004 och delta i framtagandet av SOU 2004:104: ”Att lära för hållbar utveckling”. Det blev starten på ett antal workshopar kring lärande för hållbar utveckling och resulterade bland annat i rapporten ”The Gothenburg Recommendations on Education for Sustainable Development”. 2015 arrangerade GMV den internationella konferensen ” World Environmental Education Congress”, där man kunde konstatera att många som håller på med miljöutbildning fortfarande inte gått över till utbildning för hållbar utveckling.

Det senaste decenniet har det varit ett växande antal organisationer och konsulter som också talar om hållbar utveckling. GMV har fått arbeta mer i projektform med delar av hållbar utveckling och kanske inte så mycket med att driva arbetet med hållbar utveckling framåt. 2015 startades ”Sustainable Development Solution Network” och GMV blev snabbt medlem. Efter detta har GMV tagit ett allt större ansvar för det internationella arbetet inom SDSN och har nu en ledande position i norra Europa. Så kanske är det nu dags för GMV att ta ett större ansvar för arbetet med vetenskap för hållbar utveckling, på samma sätt som vi gjorde med ämnet miljövetenskap under starten av 1990 talet.

När du tittar i backspegeln, är det några spännande händelser som du minns särskilt?
Ja, jag minns till exempel de diskussioner som vi hade inför starten av miljövetarprogrammet på 90-talet om vad som är miljövetenskap och vilka delar som skulle ingå i programmet. Ett annat minne är när GMV sökte och fick Kungens miljöprofessur med Roland Scholz, ETH Zurich, som innehavare. Han kom med idén att vi skulle skapa en fallstudiekurs i hållbar utveckling, som skulle samla studenter inom teknik, naturvetenskap, ekonomi och samhällsvetenskap i samma kurs. Det blev fem kurser, med olika kurskod och namn, som samläste. Den första fallstudien gjordes i stadsdelen Lundby. Nu har kursen gått i 15 år i olika former och med olika värdinstitutioner.
Ett annat minne som finns är GMV:s arbete med ”Chalmers Environmental Initiative” eller ”100 miljoner kronor miljö” som blev slutrapportens titel. Chalmers stiftelse gjorde en stor miljösatsning på ett antal professorer vid Chalmers och GMV projektledde. Annars är det alla de mindre projekten som passerat förbi under åren som jag kanske tycker är mest intressanta.

Vad driver dig i ditt arbete?
Framförallt nyfikenhet på vad man kan göra bättre inom hållbar utveckling. De många nya initiativen som finns i samhället hela tiden är jätteintressanta. En anledning till att jag började studera på 1980-talet var att jag efter tio år ute i arbetslivet insåg att något måste göras åt miljön under min livstid och jag ville vara med i denna utveckling.

Vad ska du göra nu?
Ha lite semester, sedan blir det väl att leta efter nya projekt där man kan göra nytta inom hållbar utveckling. Närmast jobbar jag med ett mentorsprojekt för nyanlända akademiker men har även tittat på några möjliga projekt att söka pengar till. Jag ska inte sluta vara aktiv! Bara avsluta min anställning på GMV.
 

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?