Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Kontaktformulär








 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!




Göteborg laddar inför FN:s årtionde för havsforskning

Nyhet: 2019-12-20

När FN:s årtionde för havsforskning och hållbar utveckling inleds 2021 har Göteborg en central roll. Det framkom när ett åttiotal forskare och myndighetspersoner träffades på Sea and Society Day på Göteborgs universitet.

Centrum för hav och samhälle var värdar när ett åttiotal forskare, studenter och myndighetspersoner träffades på Sea and Society Day för att diskutera hur forskningen kan bidra till ett hållbart nyttjande av havet.

Målet med FN:s årtionde för havsforskning och hållbar utveckling är att höja hälsotillståndet i världshaven och stärka förutsättningarna för en hållbar utveckling av hav och kuster. Huvudtalaren Lisa Emilia Svensson, internationell koordinator för årtiondet för havsforskning, tryckte på att Göteborg har ett bra läge att lyckas att vara ett nav för Sveriges inblandning i FN-satsningen.

- För att lyckas med målet med ett hållbart nyttjande av haven måste forskare från olika ämnesområden hitta sätt att arbeta tätare tillsammans. Här har Göteborg goda förutsättningar med två lärosäten som båda har omfattande forskning om havet.

Paneldeltare från vänster: Per Knutsson, Göteborgs universitet, Thomas Klein, Havs- och vattenmyndigheten, Sif Johansson, kunsult Formas, Lisa Emelia Svensson, IOC - Unescos kommission för havsfrågor, Kajsa Tönnesson, Havsmiljöinstitutet, Ida-Maja Hassellöv, Chalmers och moderator Lena Gippert, Centrum för hav och samhälle.

I en paneldebatt med representanter från bland annat Chalmers, Göteborgs universitet och Havs- och vattenmyndigheten diskuterades hur målet med årtiondet skulle gå från ord till handling. Thomas Klein, tillförordnad enhetschef på enheten för forskning och miljömål på Havs- och vattenmyndigheten tryckte på vikten av att nå ut brett med forskningsresultaten.

- Om vi vill att det här årtiondet för havsforskning ska bli lyckosamt kan vi inte nöja oss med forskningsresultat, vi måste också kommunicera vår havsforskning och göra den tillgänglig för beslutsfattare.

Goda förutsättningar för samverkan

Sea and Society Day anordnas av Centrum för hav och samhälle där Lena Gipperth är föreståndare. I sitt inledningsanförande talade hon om hur goda förutsättningar för bred forskningssamarbete om havet. Hon nämnde bland annat Maritima klustret, Havsmiljöinstitutet och de marina forskningsstationerna Kristineberg och Tjärnö. Hon tryckte också på att det krävs att forskningssamhället bidrar med mer än bara forskningsresultat.

- Beslutsfattare förväntar sig mer av forskare än bara fakta och siffror, de vill ha lösningar på problemen.

 

 

 

 

 

 

AV:

Artikeln publicerades först på: havochsamhalle.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?