Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Handelsstudenter analyserar möjliga lösningar på FNs nya hållbarhetsmål

Nyhet: 2016-02-02

Hur kan vi komma tillrätta med hållbarhetsutmaningar vi står inför? Agenda 2030 – FNs nya hållbarhetsagenda – är väldigt bred och aktualiserar såväl genderfrågor och migrationsfrågor som miljöfrågor relaterade till konsumtion och produktion av varor och tjänster. Många av dessa hållbarhetsutmaningar är särskilt relevanta i storstäder. Under temadagen ”Sustainability Day: Solutions” den 3 februari kommer studenter på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet att identifiera förutsättningar för hantering eller lösning av olika urbana hållbarhetsutmaningar.

I grupp kommer studenterna att arbeta med frågor som: Vilka är de centrala aktörerna? Vilka intressen representerar dessa och går det att enas om en gemensam målbild? Finns det en lösning där de flesta blir nöjda ens i teorin? Hur skulle en verklig lösning kunna se ut?

”Sustainability Day: Solutions” är den tredje och avslutande temadagen för grundnivåns alla programstudenter på Handelshögskolan i Göteborg, och genomförs nu för första gången. Serien inleds under deras första år med ”Challenges”, fortsätter med ”Responsibility” under år två och det tredje året ägnas dagen alltså åt lösningar. Dagarna är obligatoriska och ingår i Handelshögskolans strategiska beslut att förse alla programstudenter med kunskap och färdigheter relaterade till hållbarhet, och utgör ett viktigt komplement till den hållbarhetsundervisning som ges inom programmens olika kurser.

”I dagens globaliserade värld krävs att våra studenter får med sig verktyg att på djupet kunna analysera och hantera de stora sociala, ekologiska och ekonomiska hållbarhetsfrågor vi står inför, i näringslivet såväl som i offentlig sektor. Ytterst är vår målsättning att de i sina yrkesliv skall bidra till att göra världen en liten aning bättre”, säger Olof Johansson-Stenman, prorektor och ordförande i Handelshögskolans råd för hållbar utveckling.

På ”Sustainability Day: Solutions” medverkar ca 450 studenter som läser sitt tredje år på något av Handelshögskolans program på grundnivå: Ekonomprogrammet, Logistikprogrammet, Juristprogrammet eller Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram. Studenterna kommer att arbeta i grupper om sex, med minst en student från varje program. Att tillämpa insikter och färdigheter de lärt sig under sina respektive program och diskutera med studenter med andra kunskaper är en central del av tanken med dagen.

Sustainability Day: Solutions – onsdagen den 3 februari 2016
Tid: 8.30 – 16.30
Plats: Eriksbergshallen, Maskingatan 10, Göteborg

Program
8.30: Introduktion
8.45 – 11.30: Tre föreläsningar
Agenda 2030 och Sveriges arbete med implementering. Sofia Östmark, Regeringskansliet
Hållbarhetsutmaningar i staden. Anna Ledin, Miljöförvaltningen i Göteborg
Ramverk för att analysera elakartade problem. Anders Sandoff, Handelshögskolan
11.30 – 16.15: Studenterna arbetar i grupp med att välja en hållbarhetsutmaning, göra en problemanalys, reflektera över lösningar/strategier och avslutningsvis skriva en rapport.

Mer information om programmet och de medverkande.

Media är välkomna till dagen. Anmäl gärna ert deltagande till maria.norrstrom@handels.gu.se

För ytterligare information, kontakta:
Mattias Sundemo, hållbarhetssamordnare, Handelshögskolan (om Sustainability Day: Solutions)
031-786 15 87, mattias.sundemo@handels.gu.se

Olof Johansson-Stenman, prorektor, Handelshögskolan (om hållbarhet i utbildningarna)
031-786 2538, 0768-230956, olof.johansson@economics.gu.se

Maria Norrström, kommunikationsansvarig, Handelshögskolan
Tel: 031-786 1247, 0709-22 66 89, maria.norrstrom@handels.gu.se
 

AV:

Artikeln publicerades först på: www.handels.gu.se

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?