Satirteckningar och klimatförändring i årets ForskarFredag

Nyhet: 2017-09-29

Orla Vigsö och Alexander Walther, forskare vid Göteborgs universitetIdag får två gymnasieskolor i Göteborg besök av forskare från universitetet. Under aktiviteten ForskarFredag lånar universitetet ut forskare för att prata om sitt specialområde.

Vad gör en forskare? Varför blir man forskare? Och vad kan man forska om? Dessa frågor ska bland annat besvaras under ForskarFredag, som är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. Över hela landet lånar universitet och högskolor ut forskare som föreläser i skolor. Från Göteborgs universitet deltar två forskare, Alexander Walther och Orla Vigsö.

Prata om klimatförändringar

Alexander Walther, som forskar på institutionen för geovetenskaper, kommer att besöka Ingrid Segerstedts gymnasium. Där ska han prata om klimatförändringar.
– Hur de kan komma att påverka människan både regionalt och mera globalt i framtiden. Ett aktuellt ämne som efterfrågades av skolan jag ska besöka, säger han.

Att jobba med elever i olika åldrar och bygga ut kunskapsbasen tycker Alexander Walther är både roligt och viktigt.
– Det möjliggör en djupare diskussion i ämnet och ger samtidigt trygghet i att hantera relevanta frågor. Vanligtvis råder det en viss förvirring kring många frågor som rör klimat. Att kunna upplysa och stimulera diskussion är viktigt, säger han.

Prata om satirteckningar

Orla Vigsö, som är verksam på institutionen för journalistik, medier och kommunikation, kommer att besöka NTI mediegymnasiet. Där ska han prata om satirteckningar.
– Om vad en satirteckning är, var hittar man dem, varför dagstidningarna nästan har slutat med dem och lite mer, förklarar han.

Han anser att det är viktigt för forskare att förklara vad en forskare gör och ForskarFredag är ett bra sätt.
– Vi kan inte förvänta oss att folk har respekt och förtroende för forskare om inte vi kan och vill berätta för dem vad vi håller på med. Det är viktigt att börja i skolan, så ungdomar inte tycker att forskare är några världsfrämmande varelser i en stängd miljö utan är folk som systematisk försöker att få svar på frågor som alla kan ha nytta av, säger han.

Att komma ut i skolan anser han dessutom är än viktigare.
– Det är ju också bland ungdomarna som nästa generations forskare ska komma ifrån, och ju tidigare man får se att forskning är kul och relevant, dess större är chansen att de kommer att attraheras av forskningen senare.

Det här är ForskarFredag

European Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. I år arrangeras aktiviteter på 28 orter över hela Sverige.

När du vill delta

Vill du som forskare vara med i nästa år ForskarFredag? Eller vill du att din skola får låna en forskare? Kontakta Sandra Johansson, kommunikatör: sandra.johansson@gu.se

Foto: Till vänster Orla Vigsö och till höger Alexander Walther.

Artikeln publicerades först på: www.gu.se

Prenumerera på nyheter från GMV

GMV på twitter