Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Kontaktformulär








 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!




Göteborg ökar takten för att bli klimatneutrala 2030

Nyhet: 2021-10-17

Inom Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 går nu 23 svenska städer före i klimatarbetet. Göteborg är en av nio städer som varit med sedan starten 2019 och arbetet fortsätter i och med att fas 2 drog igång 1 oktober. Urban Futures är fortsatt engagerade i arbetet och kommer leda ett akademiskt råd.

Illustration klimatneutralt 2030, från Viable Cities

Projektet, som går under namnet Klimatneutrala Göteborg 2030, kommer fokusera på att utveckla kunskap, metoder, verktyg, arbetssätt och samverkansformer för att öka stadens kapacitet och omställningsförmåga, och öka takten i klimatomställningsarbetet.

Göteborg Stads nya miljö- och klimatprogram har ambitiösa mål och är en viktig utgångspunkt för arbetet. Den övergripande utmaningen för att nå klimatneutralitet är att öka takten i genomförandet. Det är inte är tekniska lösningar som saknas för klimatomställning, utan transformativ förmåga och kapacitet för nya systemlösningar.

Urban Futures leder akademiskt råd

Akademin har en viktig roll i att stödja och stärka stadens förmåga att leda och styra i komplexa sammanhang, till exempel genom att kritiskt granska och ge förslag till utveckling. Göteborgs universitet och Chalmers är båda viktiga samarbetspartners för Göteborg stads kapacitetsutveckling. Därför kommer Urban Futures leda ett tvärande akademiskt råd med olika expertis, som i löpande dialog kopplas till stadens utvecklingsarbete.

”Göteborgs stad har ett värdefullt partnerskap med Urban Futures och den mångåriga erfarenhet av praktiknära forskning som finns inom Urban Futures skapar förutsättningar för att vi i projektet ska kunna stärka governance-förmågan i staden. Genom att bidra med vetenskapligt grundad kunskap och förståelse, men också genom att kritiskt granska nuvarande styrmodeller och föreslå konstruktiva utvecklingslinjer, spelar akademin en central roll för att staden ska lyckas med klimatomställningen.”, säger Karin Bjerner, utvecklingsledare Miljöförvaltningen och projektledare för Klimatneutrala Göteborg 2030.

”I den första fasen av projektet bidrog Urban Futures till att skapa ett kompetensutvecklingsprogram om ledning och organisering för klimatomställning. I programmet delade forskare från bland annat Chalmers, Göteborgs universitet och RISE, och tjänstepersoner från Göteborgs stad med sig av kunskaper och erfarenheter till de nyckelpersoner i Göteborgs stad som kommer att driva Miljö och klimatprogrammets olika strategiområden. Det är väldigt roligt att Urban Futures fått fortsatt förtroende att i den andra fasen skapa ett akademiskt råd som stöd för stadens utveckling mot klimatneutralitet.”, säger Marcus Jahnke, verksamhetsledare, Urban Futures.

Fakta

Det är innovationsprogrammet Viable Cities som står bakom satsningen Klimatneutrala städer 2030 med finansiering från Energimyndigheten. Följande städer har varit med sedan starten 2019: Enköping, Järfälla, Göteborg, Lund, Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö. Nu ansluter även Borlänge, Borås, Eskilstuna, Gävle, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Mariestad, Nacka, Skellefteå, Örebro och Östersund.

Läs mer

Göteborgs Stads pressmeddelande
Nyhet Viable Cities 
Klimatneutrala Göteborg 2030
Miljö- och klimatprogram för Göteborgs Stad 2021-2030

Frågor? Kontakta Marcus Jahnke, verksamhetsledare, Urban Futures.

Illustration: Viable Cities.

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?