Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Kunskap och samverkan för en hållbar värld

Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) är en del av Chalmers och Göteborgs universitet. Vårt uppdrag är att skapa samverkan mellan och inom lärosätena och med viktiga samhällsaktörer för att generera och nyttiggöra kunskap om hållbar utveckling.

Kalender

Till kalendern

« JUNI 2020 »
TIONTOFR
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Nyheter

 • Målarbok förenklar samtal om Globala målen

  [2020-05-27] Nu lanseras en målarbok med illustrationer som tolkar de globala målen för hållbar utveckling. Målarboken är gratis att ladda ned och ska göra det lättare att prata om hållbar utveckling med många olika grupper i samhället, inte minst barn och ungdomar. De fina illustrationerna är gjorda av sju unga volontärer från de nordiska länderna.

 • IPBES vinnare av årets Win Win Gothenburg Sustainability Award

  [2020-05-27] IPBES är årets vinnare av Win Win Gothenburg Sustainability Award. Den internationella forskningspanelen IPBES - Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services har sedan den bildades 2012 systematiskt kartlagt drivkrafterna bakom och konsekvenserna av förlorad biologisk mångfald. Panelen har med sin tvärvetenskapliga metodik försett myndigheter, beslutsfattare och allmänheten med ett unikt kunskapsunderlag och skapat förutsättningar för evidensbaserad lagstiftning och policy.

 • Utsläpp från vägbyggen kan halveras med dagens teknik

  [2020-05-20] ¿Byggsektorn står idag för en fjärdedel av utsläppen av koldioxid, i Sverige och globalt. För att undersöka möjligheterna till minskade utsläpp från vägbyggen har forskare på Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet detaljstuderat bygget av en åtta kilometer lång vägsträcka. De har räknat ut hur mycket utsläppen kan minska, nu och fram till år 2045. Allt är inräknat, från val av material och produktionsteknik till leverantörskedjor och transporter.


 • Bredbart sätt att stabilisera lovande batterikoncept

  [2020-05-20] Bilindustrin storsatsar på att våra fordon ska drivas med så kallade solid state-batterier. Nu presenterar forskare på Chalmers och Xi¿an Jiaotong-universitetet i Kina ett sätt som tar det lovande batterikonceptet närmare en storskalig produktion. Med hjälp av ett bredbart, smörliknande mellanlager i batteriet blir strömtätheten tio gånger så hög, samtidigt som både prestandan och säkerheten förbättras markant.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-05-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?