Nyheter

• Act Sustainable Research Conference Nov 18-19 - Call for abstract, open until August 31

[2020-08-12] What can the research community in Gothenburg bring to the table in order to advance the role of science for achieving sustainable development, in the UN decade of action? Don´t miss the opportunity to contribute to this brand new research conference held at Chalmers Conference Centre on November 18-19.

• 18,4 miljoner till forskning om klimat och ekonomi

[2020-08-12] Två nationalekonomiska forskningsprojekt vid Handelshögskolan har tilldelats medel från forskningsrådet Formas, för att undersöka samband mellan klimat och ekonomi.

• Nät av potatisskal kan ge mer ålgräs

[2020-08-12] Genom att grundförstärka sjöbotten med ett nät gjort på potatisskal kan förutsättningarna för att ålgräs ska rota sig öka betydligt. Det visar försök som gjorts av en internationell grupp forskare, bland annat från Göteborgs universitet. Metoden kan bidra till att motverka utarmningen av kustnära ekosystem.

• Pandemins påverkan på friluftslivet kartläggs

[2020-08-12] En studie vid Göteborgs universitet ska undersöka hur Coronapandemin har ändrat friluftsvanorna i Västra Götaland. Med hjälp av allmänheten hoppas forskarna få en bild av naturens roll för människor i kristid.

• En ambitiös klimatpolitik är samhällsekonomiskt lönsam

[2020-08-12] En ekonomiskt optimal klimatpolitik ligger i linje med Parisavtalets tvågradersmål. Det visar en ny studie från bland andra Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, som uppdaterat ekonomipristagaren William Nordhaus analyser av kostnaderna och nyttan med klimatåtgärder.