Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Globala målen för hållbar utveckling nr 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Föreläsning

Hösten 2015 antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet. I april är det dags för det åttonde globala målet om "Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt": Verka för en inkluderande och långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla.

Det åttonde globala målet för hållbar utveckling slår fast att främjandet av makroekonomisk stabilitet och gott investeringsklimat, sysselsättning och anständiga arbetsvillkor är viktiga faktorer för hållbar utveckling. Mer än hälften av världens arbetstagare befinner sig i osäkra anställningar. Goda förutsättningar för privat företagande och entreprenörskap är en av grundpelarna för en tillväxt som hela samhället deltar i, och för att kunna utrota extrem fattigdom. Främjande av anständiga arbetsvillkor bör bedrivas parallellt med att utvidga tillgången till grundläggande sociala förmåner.

Föreläsare:

Lotta Dellve, Inst för Sociologi och Arbetsvetenskap, Göteborgs universitet
Lotta forskar om psykosociala och organisatoriska förhållanden på arbetet och hur de påverkar hållbarhet, ur hälso- och verksamhetsutvecklingsperspektiv. Forskningen fokuserar särskilt om ledarskap och organisering inom vård- och omsorgsorganisationer. Hon är professor i arbetsvetenskap vid Götebrogs Universitet, som är ett interdisciplinärt ämne. Förutom sin tjänst vid Göteborgs universitet är hon gästprofessor i Vårdens ledning och organisering vid Högskolan i Borås och i Ergonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan. Hon kommer att prata om sin forskning på temat "Anständiga arbetsvillkor och arbetsmiljö för hållbar utveckling".

Cecilia Berlin, Produkt- och produktionsutveckling, Chalmers
Cecilias forskning fokuserar på människor i produktion och social hållbarhet. I detta fokus ingår bland annat ergonomi och arbetsplatsdesign med dess globala utmaningar och olika aktörers roller. Målet är att skapa riktlinjer för hur framtidens socialt hållbara arbetsplatser ska utformas för att ge bästa möjliga förutsättningar för mänskliga förmågor. Hon kommer att prata om sin forskning på temat "Socialt hållbara arbetsplatser".

Föreläsningen är gratis och öppen för alla. Antalet platser är begränsat.

Anmälan krävs inte, men GMV bjuder föranmälda på kaffe, te eller juice i Ekocentrums kafé från och med kl 17.00.

Anmäl dig här

Välkomna!

Datum: 2017-04-26

Tid: 18:00 - 19:30

Kategorier: Populärvetenskap, Hållbar utveckling

Arrangör: Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV i samarbete med Ekocentrum och Göteborgs FN-förening

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44

Evenemangslänk: Läs mer om Globala målen för hållbar utveckling nr 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Kontaktperson: svane@chalmers.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2011-09-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?