Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

FN:s globala hållbarhetsmål nr 12: Hållbar konsumtion och produktion

Öppen för allmänheten

Hösten 2015 antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet. Det tolfte hållbarhetsmålet handlar om hållbar konsumtion och produktion.

Hösten 2015 antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet.

Det tolfte hållbarhetsmålet handlar om hållbar konsumtion och produktion och berör hur man ska använda resurser effektivt, ta hänsyn till ekosystemtjänster samt minska påverkan från farliga kemikalier. Detta innebär inte bara miljöfördelar utan även sociala och ekonomiska fördelar såsom ökad konkurrenskraft, näringslivsutveckling på en global marknad, ökad sysselsättning och förbättrad hälsa och därmed minskad fattigdom.

För att ställa om till hållbara konsumtions- och produktionsmönster behövs en rad verktyg och åtgärder. Till exempel tydlig och lättillgänglig information i form av bland annat miljömärkning, konsumentupplysningstjänster, produktinformation i butiker samt webbaserad information som möjliggör för konsumenter och andra aktörer att göra ansvarsfulla och hållbara val av produkter och tjänster.

Föreläsare:
Christian Fuentes, Företagsekonomiska institutionen, Göteborgs universitet
Christian Fuentes är forskare inom marknadsföring och konsumtionskultur och verksam vid Centrum för konsumtionsvetenskap. Han har bland annat forskat om hur CSR (Corporate Social Responsibility) kommuniceras och om hållbar shopping i det digitala samhället. På seminariet kommer han att prata om "Hållbar konsumtion och butiken".

Ilaria Barletta, Produkt och produktionsutveckling, Chalmers
Ilaria Barletta är doktorand och forskar om metoder för att bedöma hållbarheten av produktionssystem. Ilaria kommer att berätta om hur tillverkningsindustrin tar sig an hållbarhetsfrågor och visa på möjliga framtidsscenarier. Hon kommer också presentera fallstudier och metoder från sin forskning som kan hjälpa företag att bli mer medvetna om hållbarhetsfrågor.
(OBS! Ilarias föreläsning kommer att vara på engelska, men frågor och diskussion efteråt sker på svenska.)

Föreläsare: Christian Fuentes, Företagsekonomiska institutionen, Göteborgs universitet Ilaria Barletta, Produkt och produktionsutveckling, Chalmers

Datum: 2016-10-12

Tid: 18:00 - 19:30

Kategorier: Hållbar utveckling

Arrangör: GMV, Göteborgs miljövetenskapliga centrum i samarbete med Ekocentrum och Göteborgs FN-förening

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44

Evenemangslänk: Läs mer om FN:s globala hållbarhetsmål nr 12: Hållbar konsumtion och produktion

Kontaktperson: mikael.ostblom@gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2011-09-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?