Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

FN:s globala hållbarhetsmål nr 3: God hälsa och välbefinnande

Föreläsning

Hösten 2015 antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet. I november är det dags för hållbarhetsmål nummer 3 om hälsa och välbefinnande.

Det tredje hållbarhetsmålet handlar om god hälsa och välbefinnande och innebär att säkerställa att alla kan leva ett hälsosamt liv och verka för alla människors välbefinnande i alla åldrar. God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Investeringar i hälsa genom till exempel hälso- och sjukvårdssystem är en återinvestering i samhällets utveckling i stort.

Föreläsare:
Gunilla Krantz, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Gunilla Krantz är anställd som professor i folkhälsovetenskap vid Institutionen för Medicin, Göteborgs universitet. Hon kommer att prata om projekt i Rwanda, där hon och hennes kollegor har undersökt partnervåld, mot kvinnor såväl som mot män och effekter på psykisk hälsa samt barriärer till vård. Partnervåld är ett stort globalt folkhälsoproblem som särskilt drabbar kvinnor men även män och Gunilla har gjort studier på detta i Sverige också. Det finns all anledning att undersöka detta i samband med ohälsa av olika slag, dvs som en generell riskfaktor då det är så pass vanligt i många länder.

Rikard Landberg, Biologi och Bioteknik, Livsmedelsvetenskap, Chalmers
Rikard Landberg, nybliven professor i "food and health" vid Chalmers. I sitt föredrag kommer han att presentera hur kolhydratrika livsmedel påverkar hälsa och välbefinnande. Han kommer även visa hur man kan använda nya metoder för att mäta vad människor faktiskt har ätit och hur dessa verktyg kan integreras i forskningen för att bättre förstå matens betydelse för sjukdomsprevention.

Datum: 2016-11-09

Tid: 18:00 - 19:30

Kategorier: Hållbar utveckling, Forskning

Arrangör: GMV i samarbete med Ekocentrum och Göteborgs FN-förening

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44, Göteborg

Kontaktperson: Maria Svane

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-06-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://gmv.chalmers.gu.se/Aktuellt/Aktuellt+Detalj/?eventId=7259872168
Utskriftsdatum: 2024-04-19