Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Renare luft och mindre buller i en klimatsmart stad?

Konferens, Seminarium

Hur kan arbete för godare luftkvalitet och ljudnivå i staden gynna vår hälsa och samtidigt begränsa klimatförändringarna? Det är huvudfrågan för denna konferens arrangerad av Gothenburg Air and Climate Network (GAC)* och Agenda 2030 i Väst**, i samarbete med IVL Svenska miljöinstitutet. Under konferensen presenteras bland annat färska resultat från projektet Kartläggning och åtgärder för bättre luftkvalitet och ljudmiljö på förskolegårdar som undersökt miljön vid utvalda förskolor i Göteborg.

I september 2021 presenterade Världshälsoorganisationen WHO nya ambitiösare luftkvalitetsriktlinjer för att komma till bukt med vad man klassar som "det främsta miljömässiga hotet för mänsklig hälsa på global nivå". De senaste årens forskning har bland annat visat att hälsoriskerna av luftföroreningar är större än vad vi tidigare trott, och att även låga koncentrationer påverkar hälsa. Globalt är luftföroreningar den fjärde viktigaste riskfaktorn för sjukdomar och dödlighet (efter högt blodtryck, rökning och kostfaktorer) enligt WHO.

Sambandet mellan luftföroreningar och klimatförändringar är desto mer komplext. Totalt sätt har luftföroreningar världen över sätt en kylande effekt, enligt Naturvårdsverkets senaste rapport om "Luft och miljö". Därför är det viktigt att arbetet med att förbättra vår luftkvalitet görs utan att det bidrar till ett försämrat klimat, och att prioritera de områden där vi ser tydliga synergier, som exempelvis minskade utsläpp från våra transporter.

På denna konferens presenteras färska resultat från Formas-finansierad studie om luftkvalité och buller vid ett urval av förskolor i Göteborg som också innehåller ett flertal konkreta åtgärdsförslag för en mer hälsosam livsmiljö i Göteborgs Stad. Vi har bjudit in en rad experter för att ge oss fördjupad förståelse av hur det ser ut med luftkvaliteten och ljudmiljön i Sverige, vad vi vet om dess påverkan på vår hälsa, och inte minst diskutera vilka lösningar som finns på lokal och regional nivå för att bidra både till bättre hälsa, minskad uppvärmning och andra viktiga hållbarhetsmål. Under dagen kommer du som deltagare löpande att få vara aktiv och diskutera, ställa frågor och bidra med egna förslag på lösningar som kräver bred samverkan.

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Ur innehållet

Frukostmingel med kaffe och macka

Minskade luftföroreningar och globalt klimatarbete - hur hänger det ihop?
Håkan Pleijel, Professor vid Institutionen för Biologi och Miljövetenskap, Göteborgs universitet

Global, europeisk och nationell policyutveckling inom luftkvalitet
Peringe Grennfelt, Senior Advisor, IVL Svenska Miljöinstitutet

Luftkvalitet i Sverige, Göteborg och andra kommuner
Helene Olofsson, Miljöanalytiker, Miljöförvaltningen, Göteborgs Stad


Vad vet vi om hälsoeffekterna av luftföroreningar och buller?
Peter Molnár, Forskare, Avdelningen för Arbets- och miljömedicin

Är elektrifieringen lösningen för en tyst, ren och klimatstart stad?
TBA

Vad gör, kan och bör staden göra för en bättre luftkvalitet, ljudnivå och klimat?
Belma Krslak, Miljöutredare på Miljöförvaltningen, Göteborgs Stad

Lunch och mingel

Hur får vi bättre luftkvalitet och ljudnivå vid våra förskolor - slutrapport av Formasfinansierat projekt
Ågot Watne, Senior forskare, IVL Svenska Miljöinstitutet

Avslutande panelsamtal om vägar framåt
Moderator: Anders Roth, Transportforskare och mobilitetsexpert, IVL Svenska Miljöinstitutet


Om GAC
Gothenburg Air and Climate Network (GAC) är ett nätverk för luft- klimat- och atmosfärsrelaterad forskning i Västsverige som syftar till att stärka befintlig forskning inom området med målet att bidra till att lösa problem relaterade till luftkvalitet, klimatförändringar och andra miljöfrågor. GAC är organiserat inom Göteborgs centrum för hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

**Agenda 2030 i Väst är ett samverkansforum som syftar till att engagera och stimulera till partnerskap mellan näringsliv, akademi, offentlig och idéburen sektor i Västsverige som tillsammans kan och vill bidra i genomförandet av de Globala målen. Tre gånger per år arrangerar Agenda 2030 i Väst en forumträff för kunskapsutbyte och fördjupade samtal kring specifika teman. Denna gång görs forumträffen som en konferens i samarbete med GAC och IVL.

Datum: 2023-10-05

Tid: 08:30 - 16:00

Kategorier: Naturvetenskap, Populärvetenskap, Internationellt, Sustainable development, Miljö, Hållbar utveckling

Arrangör: Gothenburg Air and Climate Network, GAC

Plats: Chalmersska Huset, Södra Hamngatan 11 Pelarsalen

Kontaktperson: Caroline Petersson

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter

FÅ VÅRT NYHETSBREV

Få nyheter i din inkorg en gång i månaden om forskning, seminarier, konferenser och annat aktuellt inom hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Bli prenumerant

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2023-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?