Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Forskarfredag om nyckelpigor och AI: Artidentifiering med artificiell intelligens

Aktivitet

Hur kan artificiell intelligens bidra till att bevara biologisk mångfald? Kan en app som känner igen olika arter av nyckelpigor vara en lösning? I Forskarfredags massexperiment 2018 "Nyckelpigeförsöket" bjuder forskare in alla intresserade att vara med och forska genom att fotografera nyckelpigor. Välkommen till Forskarfredag på Universeum där du får lära dig mer om hur artificiell intelligens kan användas för att öka kunskapen om biodiversitet. Hur fungerar appar med bildigenkänning? Vilken roll kan artificiell intelligens ha för artidentifiering i framtiden? Och hur många arter av nyckelpigor finns det i Sverige idag?

Forskarfredag är en vetenskapsfestival som anordnas varje år den sista fredagen i september, som en del av europeiska Researchers' Night. I samband med Forskarfredagen bjuds också skolor och allmänhet in till ett massexperiment för att hjälpa forskare att ta fram ny kunskap. I årets massexperiment, Nyckelpigeförsöket, kan du vara med och fotografera nyckelpigor för att träna en mobilapp som ska lära sig känna igen Sveriges olika nyckelpigearter.

Under Forskarfredagen får du veta mer om Nyckelpigeförsöket och träffa forskare som är involverade i årets massexperiment. De kommer berätta mer om biologisk mångfald, nyckelpigor, artificiell intelligens, maskininlärning och bildigenkänning.

Parallellt med föreläsningarna är det möjligt att testa appar för artidentifiering, lära sig mer om AI och bildigenkänning, titta på nyckelpigor, mm.

Anmäl dig här!

Biodiversitet och globala målen
Att värna om vår biologiska mångfald är en viktig uppgift för framtiden och ingår som ett av de globala målen för hållbar utveckling (nr 15 Ekosystem och biologisk mångfald). Speciellt tas frågan upp i delmål 15.5: "Vidta omedelbara och betydande åtgärder för att minska förstörelsen av naturliga livsmiljöer, hejda förlusten av biologisk mångfald och senast 2020 skydda och förebygga utrotning av hotade arter". Det är därför viktigt att vi håller koll på vilka arter av växter och djur som finns på olika platser. Ett problem är att det ofta är svårt att skilja olika arter åt, om man inte är expert. Och det finns alltför få experter för att de ska kunna klara av den uppgiften. Om det fanns en app som automatiskt identifierade olika arter så skulle många fler kunna hjälpa till, och vi skulle få mer kunskap om hur vi kan skydda jordens växter och djur.

I Sverige finns mer än 60 olika arter av nyckelpigor. Forskare håller på att utveckla en app som ska kunna känna igen dessa arter. Nu behöver den artificiella intelligensen, alltså kunskapen som appen ska ha, tränas upp, och för detta krävs massor av bilder på nyckelpigor. I Nyckelpigeförsöket hoppas forskarna därför få hjälp av skolklasser och allmänheten att fotografera nyckelpigor. I början av 2019, när den artificiella intelligensen är "färdigtränad" kommer alla att kunna ladda ner den färdiga appen. Resultaten från experimentet kommer att presenteras bland annat i en populärvetenskaplig rapport.

Vill du delta i Nyckelpigeförsöket?
Det är gratis att delta och det enda du behöver är en mobiltelefon eller surfplatta med kamera och internetuppkoppling. För att fotografera de minsta nyckelpigorna kan det vara bra att förstärka mobilkameran med en enkel makrolins (finns att köpa på Universeum och i de flesta teknikaffärer).
Du anmäler dig till Nyckelpigeförsöket via formuläret här

Du kan också ladda ned appen direkt där du hittar appar; sök efter "Nyckelpigeförsöket 2018".

En del av studentveckan Act Sustainable
Forskarfredagen på Universeum genomförs som ett arrangemang under studentveckan Act Sustainable

Föreläsare: Martin Bergman, biolog och projektledare för Nyckelpigeförsöket på föreningen Vetenskap och allmänhet
Miroslav Valan, AI-forskare, Naturhistoriska riksmuseet
Alexandre Antonelli, professor och föreståndare för Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier, Göteborgs universitet
Jan Sveide, utvecklare av appen knowme.earth

Datum: 2018-09-28

Tid: 15:00 - 18:00

Kategorier: Hållbar utveckling

Arrangör: Universeum och Göteborgs centrum för hållbar utveckling

Plats: Universeum

Evenemangslänk: Läs mer om Forskarfredag om nyckelpigor och AI: Artidentifiering med artificiell intelligens

Avgift: Studenter vid Chalmers och Göteborgs universitet som anmäler sig i förväg får gratis entré till Universeum

Kontaktperson: Mikael Östblom

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter

FÅ VÅRT NYHETSBREV

Få nyheter i din inkorg en gång i månaden om forskning, seminarier, konferenser och annat aktuellt inom hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Bli prenumerant

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2023-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://gmv.chalmers.gu.se/Aktuellt/Kalendarium/?eventId=70136719097
Utskriftsdatum: 2024-03-28