Vårt arbete med globala målen för hållbar utveckling

De globala samhällsutmaningarna är komplexa och lösningarna kräver samarbete mellan många olika kompetenser och ämnesområden. Vid FN:s toppmöte hösten 2015 antog världens stats- och regeringschefer 17 globala mål för hållbar utveckling. Världens länder har åtagit sig att verka för att målen och de 169 delmålen uppnås till 2030.

Göteborgs centrum för hållbar utveckling har i uppdrag att skapa samverkan, mellan och inom Chalmers och Göteborgs universitet samt med andra samhällsaktörer, för att generera och nyttiggöra kunskap om hållbar utveckling. Genom detta arbete bidrar vi till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling.

Här kan du läsa om några av våra aktiviteter som har särskilt fokus på hållbarhetsmålen.

Föreläsningsserie om globala målen

I en serie öppna, populärvetenskapliga föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet. Föreläsningsserien arrangeras av os si samarbete med Ekocentrum och Göteborgs FN-förening.

Lärarfortbildningar om globala målen

Lärare i förskola, grundskola och gymnasium välkomnas till fortbildningstillfällen om de globala målen. Forskare från Chalmers och Göteborgs universitet inspirerar och berättar om ett av målen utifrån sin forskning och visar på vilket sätt vetenskapen kan bidra till att uppnå målet. Därefter leder pedagoger från Universeum och Världskulturmuseet workshopar om hur man kan arbeta vidare med målet i skolan.

Forskarluncher om globala målen

Vi anordnar tillsammans med andra aktörer tematiserade forskarluncher utifrån de globala målen. Syftet med forskarluncherna är att knyta nya kontakter mellan forskare från olika ämnesområden, identifiera nya samarbetsmöjligheter och diskutera framtida forskningssamverkan.

MÅLMEDVETENSKAP - Forskarpodden om globala målen

En podcast i stafettformat om forskare, forskning, samverkan och FN:s Globala mål för hållbar utveckling från Göteborgs centrum för hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

SDSN Northern Europe

Göteborgs centrum för hållbar utveckling är sedan 2013 medlem i Sustainable Development Solutions Network, SDSN, och koordinerar sedan 2015 ett regionalt SDSN-nätverk för norra Europa; SDSN Northern Europe. SDSN är ett nätverk som initierats av FN och en viktig aktör för att operationalisera de globala målen för hållbar utveckling.

SDG Christmas Calendar 2017 - 17 slots for a sustainable future

Every day, from the 1st until the 17th of December 2017, GMV presented one of the Sustainable Development Goals. Researchers from Chalmers  and University of Gothenburg talk in short films about why the goal is important for them and reveal who they want to invite for a "fika" (coffee) to discuss the goal further.

17 luckor för en hållbar framtid - julkalender om globala målen 2016

För att uppmärksamma de globala målen presenterade vi ett mål varje dag i en julkalender, från första till sjuttonde december 2016. Bakom luckorna berättade forskare på Chalmers och Göteborgs universitet om hur de arbetar för att bidra till de globala målen.

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2018-03-08