• Nytt uppsatspris avrundade hållbarhetsveckan

[2019-11-15] Under högtidliga former på Röhsska museet fick de två första vinnarna av University of Gothenburg´s Sustainability Thesis Award ta emot pris för sina uppsatser som förutom att nyttja och fördjupa kunskaper inom sina respektive fält också berör ämnet hållbar utveckling. prisceremonin var en del av avslutningen för Act Sustainable, hållbarhetsveckan för studenter och personal på Chalmers och Göteborgs universitet.

• Två studenter erhöll det första GUSTA-priset för uppsatser om hållbarhet

[2019-11-15] Göteborgs universitets hållbarhetspris för studentuppsatser - GUSTA - delades ut för första gången på hållbarhetsveckan Act Sustainables finaldag. GUSTA-priset ges till uppsatser inom ämnen som relaterar till hållbar utveckling. Priset 2019 gick till Ryan Davis vid institutionen för Statsvetenskap och Sandra Sternad Fackel vid institutionen för globala studier.

• Stadsnära jordbruk ger hållbar matproduktion och fler arbetstillfällen

[2019-11-14] Med växande städer ställs nya krav på hållbar livsmedelsproduktion. Projektet Grön Produktion fokuserade på stadsnära odling och har bland annat bidragit till att utveckla nya affärsmodeller och utbildningen Foodmaker som är populär bland såväl proffskockar som tjänstepersoner inom offentlig sektor.

• Nya radarkomponenter minskar flygets klimatpåverkan

[2019-11-12] Effektivare lufttrafikledningssystem (ATM) tros kunna minska flygets klimatpåverkan med tio procent. Chalmers leder ett EU-projekt för att ta fram kostnadseffektiva ytmonterade radarkomponenter till framtidens enhanced flight vision-system (EFVS). De första kretsarna karaktäriseras just nu i Kollberglaboratoriet på Chalmers.

• Räkor blev smakprov på havsförsurning

[2019-11-12] Påverkar havsförsurning hur räkor smakar? Sam Dupont höll i en provsmakning vid en paneldiskussion om havet och klimatet som Centrum för hav och samhälle ordnade under Act Sustainable Week.

• Win win-pristagaren gjorde matsvinn olagligt

[2019-11-11] Under jubel och applåder fick Arash Derambarsh ta emot 2019 års Win win Sustainability award på Göteborgsoperan. Den franske domaren tog emot priset för att ha drivit igenom en lag som förbjuder mataffärer och restauranger att slänga osålda livsmedel.

• Forskningsuppdrag i Otto Nordenskjölds fotspår

[2019-11-11] I början av 1900-talet ledde forskaren Otto Nordenskjöld den första svenska expeditionen till Antarktis, för att undersöka och kartera denna okända del av världen. Kvar från resan finns bland annat en forskningsstation och flera små stenhus. I december åker Gunnar Almevik, forskare på institutionen för kulturvård, dit för att säkerställa att kulturarvet på jordens sydligaste del får finnas kvar.

• Har utvecklat fiskmjöl för hållbart vattenbruk

[2019-11-11] Vattenbruket i Sverige kan bli mer hållbart om biprodukter från industriell foderproduktion används istället för vildfångad foderfisk. Det visar studier vid Göteborgs universitet.

• Act Sustainable 2019!

[2019-11-04] Idag kickar Act Sustainable igång och fortsätter hela veckan ända till lördag med grandios avslutning på Högskolan för design och konsthantverk och Röhsska museet.

• "Vi måste göra uppoffringar"

[2019-11-01] Hur mycket ekonomisk tillväxt är vi redo att ge upp för att förbättra framtida generationers liv? Det är en av de viktigaste frågorna som Christian Gollier försöker få svar på i sin forskning. Nu är han en av Handelshögskolans nya gästprofessorer inom Elof Hansson Visiting Professor Programme.