Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Sopletarnas insamlade matavfall blir biogas i unikt samarbetsprojekt

  [2020-04-08] Idén föddes i den brasilianska staden São Paulo där sopletare börjat använda lokalt insamlat hushållsavfall för att producera biogas. Forskare vid Göteborgs universitet har nu bidragit till att sprida initiativet till Kenya, som ett sätt att minska fattigdom och miljöproblem.

 • Uppdragsutlysning för en "Local Partners impact study"

  [2020-04-07] Centre for Sustainable Urban Futures söker forskare för ett tidsbegränsat uppdrag: en utvärdering av tio år av transdisciplinär samverkan för hållbar stadsutveckling. Uppdraget går ut på att utvärdera hur centrets partnerskapsmodell fungerat och tydliggöra erfarenheter och lärdomar. Vad bör förvaltas, och vad behöver utvecklas, i det gemensamma arbetet för hållbar stadsutveckling?

 • Goda exempel på hur nordiska myndigheter träffas i resfria möten

  [2020-04-03] Göteborgs universitet och ett åttiotal andra svenska myndigheter samarbetar i REMM - Resfria möten i myndigheter - som drivs av Trafikverket. Nu har REMM publicerat en rapport om projektet DigiNord som syftar till att utbyta kunskap om digitala möten och klimatsmart digitalt samarbete inom och mellan de nordiska länderna. Tag del av rapporten och läs om hur Göteborgs universitet och andra nordiska myndigheter bidrar till fler digitala möten och mindre klimatutsläpp.

 • Anneli Selvefors får 2020 års stipendium från Eva Selin Lindgrens Minnesfond

  [2020-04-02] Chalmersforskaren Anneli Selvefors utforskar hur design kan möjliggöra ett hållbart vardagsliv för fler människor. Genom att utgå från människors konsumtionsprocesser har hon identifierat nya möjligheter att designa för cirkuläritet. Nu tilldelas hon 2020 års stipendium från Eva Selin Lindgrens Minnesfond.

 • Agera-projektet presenterat i nationell dialog om Vinnovas K3-program

  [2020-04-02] I Vinnovas så kallade K3-program har flera satsningar för att stärka svenska lärosätens samverkanskapacitet sjösatts. Ett av dessa projekt är AGERA (Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling som ramverk för samverkan) som koordineras av Göteborgs universitet genom Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV). Agera och övriga K3-projekt är nu inne på sitt tredje och sista år. I mars hölls en nationell dialog om resultaten.

 • 5G möjliggör kommunicerande prylar och hållbarhet

  [2020-04-01] ¿Femte generationens mobilnät, 5G, är snart här med alla de möjligheter som den nya tekniken erbjuder när även våra prylar kan utbyta information med varandra. 5G beskrivs ofta i termer av snabbhet och ökad kapacitet. Men tekniken kommer också att möjliggöra mindre resursslöseri och en utveckling mot ett hållbarare samhälle.

 • Nyupptäckt resistensgen kan slå ut kraftfull antibiotika

  [2020-03-27] Aminoglykosider är en grupp antibiotika som är mycket värdefull för att behandla infektioner med multiresistenta bakterier. En helt ny resistensgen, som sannolikt gör bakterierna motståndskraftiga mot den allra senaste aminoglykosiden, plazomycin, har upptäckts av forskare vid Göteborgs universitet. Genen har redan spridit sig till flera sjukdomsframkallande bakterier men lyckats flyga under radarn fram till nu.

 • Distansundervisning ska garantera kärnkraftsäkerheten

  [2020-03-27] Europa står inför en allvarlig brist på experter inom kärnkraftsäkerhet. Flera myndigheter och organisationer har redan slagit larm om det samhällsfarliga kompetenstappet. Nu satsar EU-programmet Euratom 50 miljoner kronor att utbilda en ny generation forskare och specialister inom kärnteknik. En stor del av utbildningen sker på distans och i centrum för satsningen står forskare på Chalmers.

 • Studenter ska undersöka lokala effekter av covid-19

  [2020-03-27] Vårens fallstudiekurs i hållbar utveckling har i år fått ett nytt fokus. Studenterna ska nämligen studera vilka lokala och regionala effekter myndigheternas strategier för att minska spridning av covid-19 får, med fokus på hållbar utveckling. - Det här är ett 'real-time' problembaserat projekt, och det ska bli väldigt intressant att se vad de kommer fram till, säger ekosystemforskaren Louise C. Andresen, som är en av lärarna på kursen.

 • Grafen renar vatten effektivare

  [2020-03-24] Miljarder kubikmeter vatten konsumeras varje år, men mycket av vattenresurserna som floder, sjöar och grundvatten förorenas i allt större utsträckning med utsläpp av kemikalier från industrier och stadsområden. Det är en dyr och krävande process att ta bort föroreningar, bekämpningsmedel, läkemedel, perfluorerade föreningar, tungmetaller och patogener. Graphil är ett projekt som syftar till att skapa en marknadsprototyp för ett nytt och förbättrat sätt att rena vatten med hjälp av grafen.

Fler nyheter

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter

Följ oss på Twitter

FÅ VÅRT NYHETSBREV

Få nyheter i din inkorg varannan vecka om forskning, seminarier, konferenser och annat aktuellt inom hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Bli prenumerant

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-09-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?