• Debatt: "Dags att hantera klimatkrisen som den kris det är"

[2020-09-18] Pandemin har fört med sig lidande, rädsla och sorg. En världsekonomi i gungning. Men också lärdomar och möjligheter som vi redan nu måste tillvarata i arbetet med den tysta kris som pågår konstant runt omkring oss ¿ klimathotet. Idag frågar vi oss, var är presskonferenserna och miljarderna för att bekämpa klimatkrisen? Var är handlingskraften och modet?

• Forskare på DN Debatt: "Storföretags mål leder för sällan till handling"

[2020-09-16] Med FN:s ramverk för hållbar utveckling, Agenda 2030, kommer en bred uppmaning till alla att ställa om mot hållbarhet. Nu när stora summor av samhällets medel riktas till att snabbstarta ekonomier nedtryckta av en pandemi erbjuds en ny möjlighet. Det förutsätter att vi inte bara lyfter fram vad vi redan är duktiga utan att vi även kan tackla våra svagheter - var och hur får våra beteenden oönskade konsekvenser?

• Påverkas klimatmålen av coronasatsningarna?

[2020-09-14] ¿Anna Elofsson, doktorand på Chalmers, har börjat ett uppdrag som utredare för klimatpolitiska rådets kansli. Fokus för kansliets tre utredare blir att granska regeringens återhämtningspolitik till följd av Covid 19-pandemin, och bedöma hur den påverkar Sveriges förutsättningar att nå målet om noll utsläpp år 2045.

• Marina arter tar ett genetiskt skutt i Östersjöns mynning

[2020-09-14] Torsk och andra marina arter i Östersjön utgör bestånd som är genetiskt skilda från artfränderna i Västerhavet och Nordsjön. Bestånden har utvecklat egenskaper som gör det möjligt att leva och fortplanta sig i Östersjöns speciella miljö. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

• Människan, inte klimatet, orsak till den snabba utrotningen av däggdjur

[2020-09-14] Människans påverkan kan förklara nittiosex procent av alla utdöda däggdjursarter under de senaste drygt hundratusen åren, enligt en nyligen publicerad forskningsstudie i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

• Ny upptäckt - undervattenskanaler förbinder "Domedagsglaciären" med havet

[2020-09-14] Nyupptäckta kanaler under Thwaitesglaciären i Antarktis kan vara en väg som varmt, salt havsvatten transporteras in under glaciären, något som kan orsaka avsmältning av isen. Det visar nya forskningsstudier där forskare från Göteborgs universitet deltar.

• Emma Frans på Act Sustainable 2020

[2020-09-11] Emma Frans blir årets keynote speaker på den digitala hållbarhetsveckan Act Sustainable. Emma Frans har en mångfacetterad bakgrund som forskare, författare, expert i TV och radio och inte minst Twitterkändis. På Act Sustainable kommer hon prata om åsiktsbubblor och fake news och hur vi kan sortera mellan det som är sant, och det som bara utger sig för att vara sant. Act Sustainable är 16-20:e november och Emma Frans kan ni se torsdag den 19:e november.

• Ledig tjänst projektledare

[2020-09-11] Vid GMV bedrivs Centre for Sustainable Urban Futures. Centret styrs av ett konsortium bestående av åtta samarbetspartner: Göteborgs stad, Göteborgsregionen, Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, IVL och RISE. Verksamheten är en arena för samverkan mellan praktik och forskning för gemensam produktion av kunskap som bidrar till hållbar stadsutveckling i Västra Götaland. Till centret söker vi nu en projektledare.

• Ulrika Modéer föreläser om "Decade of Action" på lärarfortbildningen om Globala målen

[2020-09-04] Den 14 september genomförs den nittonde lärarfortbildningen om Globala målen för hållbar utveckling som ett samarbete mellan GMV, Universeum, Världskulturmuseet och Den globala skolan. Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN och chef på FN:s utvecklingsprogram UNDP, samt hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet, medverkar och talar om de globala målen och hur pandemin påverkar arbetet med hållbar utveckling och varför Decade of Action visat sig viktigare än någonsin.

• Ansök om Renovas miljöstipendium 2020 senast 31 augusti

[2020-08-18] Renova donerar 100 000 kronor till ett forskningsstipendium för doktorander och unga forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet inom alla vetenskapsområden. Forskningen ska bedrivas inom miljöområdet och ha anknytning till Renovas verksamhet. Ansök senast 31 augusti 2020.