Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Chalmers och Göteborgs universitet medverkar på COP23

Nyhet: 2017-11-16

Just nu pågår slutfasen av FN:s klimattoppmöte COP23 i Bonn. Målet med mötet är att diskutera och besluta om uppföljningen av klimatavtalet från Paris. GMV fångade ett par röster från Chalmers och Göteborgs universitet som är på plats.
 
Filip Johnsson är professor i hållbara energisystem på Chalmers och medverkar i ett seminarium om hur den energiintensiva processindustrin kan minska sina klimatutsläpp. Seminariet arrangeras av Fossilfritt Sverige,  en plattform för dialog och samverkan mellan olika aktörer, som startades av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015.
 
Filip är med och diskuterar lösningar för hur produktionen av samhällets nödvändiga basmaterial så som cement och stål kan bli fossilfri på ett kostnadseffektivt sätt. Han menar att det finns tekniska lösningar för att kraftigt reducera klimatutsläppen där priset för produkterna bara kommer bli marginellt högre. I kombination med en ökad efterfrågan  på fossilfria produkter och ökad betalningsvilja öppnar detta för intressanta möjligheter att finansiera andra klimatåtgärder som kostar mer.
 
- COP23-mötet ligger väldigt lägligt i tiden eftersom vi nu startar ett nytt forskningsprojekt - Mistra Carbon Exit - där vi analyserar värdekedjorna för transporter, infrastruktur och byggnader och hur de kan bli fossilfria. Projektet involverar nyckelaktörer från industrin som nu tagit sig an uppgiften att bli fossilfria, säger Filip Johnsson.
 
Linnéa Lundmark, projektledare på GMV och nätverkskoordinator för SDSN Youth är också på plats i Bonn. Linnéa utnämndes nyligen till en av Sveriges unga hållbarhetstalanger av Aktuell hållbarhet. Linnéa är med från SDSN Northern Europe som koordineras av GMV och deltar som observatör på föreläsningar och förhandlingar kring Parisavtalet, för att få en inblick i de internationella förhandlingarna och ta del av de officiella politiska processerna på global nivå.
 
- Som nätverkskoordinator för SDSN Youth in Northern Europe tycker jag att ungdomsperspektivet saknas, vilket är beklagligt. Däremot har en Gender Action Plan antagits, vilket ställer krav på gender mainstreaming i arbetet med Parisavtalet och hårdare tag för att uppnå jämställdhet och klimaträttvisa, med specifikt fokus på kvinnor och andra utsatta grupper i samhället. Det diskuteras flitigt kopplingen mellan jämställdhet och klimat, vilket också visar på hur FNs globala mål 5 om jämställdhet gynnar alla hållbarhetsmålsättningar.  

Övre bilden: Filip Johnsson
Nedre bilden: Linnéa Lundmark (till höger) tillsammans med Anna Knetsch och Beatrice Åberg på plats på COP23 i Bonn


Läs mer

 

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?