Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Goda exempel på hur nordiska myndigheter träffas i resfria möten

Nyhet: 2020-04-03

Göteborgs universitet och ett åttiotal andra svenska myndigheter samarbetar i REMM – Resfria möten i myndigheter – som drivs av Trafikverket. Nu har REMM publicerat en rapport om projektet DigiNord som syftar till att utbyta kunskap om digitala möten och klimatsmart digitalt samarbete inom och mellan de nordiska länderna. Tag del av rapporten och läs om hur Göteborgs universitet och andra nordiska myndigheter bidrar till fler digitala möten och mindre klimatutsläpp.

Omslag rapport DigiNordMålsättningen med REMM - Resfria möten i myndigheter, är att öka och utveckla användningen av digitala möten inom och mellan myndigheter. Samarbetet har tagit fram en metod som har lett till kraftigt minskade koldioxidutsläpp från tjänsteresandet hos flera av myndigheter som deltagit i samarbetet länge. REMM drivs av Trafikverket som ett regeringsuppdrag sedan 2011.

Göteborgs universitet har genom sitt miljöledningssystem tidigt identifierat tjänsteresor som en av sina största betydande negativa miljöaspekter och inledde 2012 ett samarbete med Trafikverkets projekt Resfria möten och har använt sig av deras metoder. 2016 formaliserades arbetet genom ett uppdrag i regleringsbrevet till Göteborgs universitetet. Viktiga interna partner i utvecklingen av resfria möten har varit Medieteknik, PIL-enheten (Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande), IT-enheten, samt miljörepresentanter och miljösamordnare.

Att främja resfria möten har skett genom universitets tidigare klimatstrategi och likaså genom uppdrag i handlingsplanen gällande resor. Även universitetets interna klimatfond har finansierat resfria möten, exempelvis framtagandet av en digital konferensplattform som lämpar sig för mindre konferenser som sträcker sig över flera dagar. Plattformen har utvecklats av JMG - Institutionen för journalistik, medier och kommunikation och är gratis och fri att använda för de som själva vill arrangera digitala konferenser.

REMM har också genomfört projektet DigiNord, för utbyte av kunskap om digitala möten och klimatsmart digitalt samarbete inom och mellan de nordiska länderna, som i sin tur är en del av initiativet ”Nordiska hållbara städer med fokus på klimatsmart mobilitet”. Alla de nordiska länderna är representerade i rapporten och förutom Göteborgs universitet ingår exempel från andra lärosäten, myndigheter, frivilligorganisationen och privata företag. Resultaten visar på några av de vanligaste drivkrafterna och hindren för digitala möten, samt lyfter fram viktiga faktorer för att de ska lyckas.

Medverkan i REMM-gruppen innebär att samverka med Trafikverket och de andra organisationerna och att följa upp utvecklingen av mägden digitala möten, som på Göteborgs universitet har gått från 7 000 timmar 2013 till 38 500 timmar förra året. Arbetet i REMM-gruppen ingår som en del av universitets miljöledningssystem och kontaktperson på Göteborgs universitet är hållbarhetssamordnare Björn Magnusson på Göteborgs centrum för hållbar utveckling.

Läs mer

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?