Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Lärosäten i Västsverige diskuterade samarbete för hållbar utveckling

Nyhet: 2022-12-01

Panelsamtal under Act Sustainable 22Fredrik Nilsson, Chalmers, Ingela Dahllöf, Göteborgs universitet, Anders Stenström, Högskolan i Borås och Lena Lindhé, Högskolan Väst.

”Vi behöver tvärvetenskapliga perspektiv och vi måste samarbeta på lokal och regional nivå utan att förlora det globala perspektivet”. Det var ett av budskapen från Pam Fredman, tf föreståndare för Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV, när hon inledde panelsamtalet om en framtida västsvensk arena för hållbar utveckling som avslutade hållbarhetsveckan Act Sustainable.

Lärosäten Väst bildades våren 2021 som ett allianssamarbete med syftet att stärka utvecklingen av de västsvenska lärosätena och bidra till en hållbar samhällsutveckling i Västsverige. Ett område där lärosätena ser en stor potential, är att förbättra samverkan med samhällets olika aktörer för att utbyta kunskap och tillsammans stärka förmågan att ställa om till ett hållbart samhälle. För att realisera en hållbar samhällsutveckling krävs att akademin, privat och offentlig sektor och civilsamhället samverkar och här finns mycket som nu måste göras för att komma vidare, menar Pam Fredman. Därför pågår nu ett arbete med att skapa en västsvensk arena för hållbar utvecklig mellan lärosätena i Västsverige, utifrån erfarenheter av samverkan som redan idag sker mellan dem och olika samhällsaktörer.

I panelsamtalet deltog representanter från Chalmers, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås och Högskolan Väst. Inbjudna till panelsamtalet var även representanter från Högskolan i Skövde och Jönköping University, men de hade inte möjlighet att närvara. Samtalet modererades av Martin Eriksson, biträdande föreståndare för GMV. De representerade lärosätena fick inledningsvis berätta om respektive lärosätes styrkor som de tar med sig in i samarbetet där flera poängterade sina erfarenheter av innovation, tvärvetenskap och partnerskap inom olika profilområden.

Samtalet berörde sedan frågor som hur samverkan med regionala aktörer utanför akademin skulle kunna utvecklas och samordnas och också involvera fler. En annan fråga som diskuterades var på vilket sätt en samverkansarena bäst skulle kunna vara till nytta för både forskare och studenter.

Från Chalmers deltog Fredrik Nilsson, vicerektor för campus och hållbar utveckling, som menade att i en internationell jämförelse så är Västsverige bra på att samarbeta och att det finns ett fungerande ekosystem för samarbete att bygga vidare på.

Ingela Dahllöf, prodekan på Naturvetenskapliga fakulteten representerade Göteborgs universitet och menade att arenan behöver sammanföra olika aktörer i matchmaking-processer, så att rätt personer kan träffas och börja samarbeta.

Anders Stenström, chef för Forskning och innovation på Högskolan i Borås bekräftade vikten av att nyckelpersoner träffades och ville gärna utveckla kontakterna mellan studenter och näringslivet och bygga nätverk för att kunna mötas.

Från Högskolan Väst deltog Lena Lindhé, Rektorsråd för samverkan. Hon ville att också att studenter, men även doktorander och forskare deltar i kunskapsutbyte med nyckelaktörer utanför akademin i ett systematiserat och attraktivt samarbete.

Pam Fredman under Act Sustainable 2022Pam avslutade panelsamtalet och hoppades att samarbetet mellan lärosätena i Väst skulle kunna skapa en modell för partnerskap som skulle kunna skalas upp och användas som förebild av andra.

– Samverkan mellan akademin och andra aktörer är svårt och komplext, men nödvändigt för en hållbar utveckling. Vi behöver därför ett långsiktigt samarbete där parterna vet förutsättningarna, menade Pam.

Deltagare i panelsamtalet var:

  • Fredrik Nilsson, vicerektor för campus och hållbar utveckling, Chalmers
  • Anders Stenström, chef Forskning och innovation, Högskolan i Borås
  • Ingela Dahllöf, prodekan Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet
  • Lena Lindhé, Rektorsråd för samverkan, Högskolan Väst
  • Pam Fredman, ställföreträdande föreståndare, Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV

AV: Mikael Östblom

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?