Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Tre frågor till miljöpsykologen Gró

Nyhet: 2017-05-18

Gró Einarsdottir är doktorand på Psykologiska institutionen och ska medverka på GMV:s forskarnätverksträff 1 juni på Universeum. Mötet samlar forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet för att diskutera kommunikation av forskning om hållbar utveckling till olika målgrupper.

Vad ska du prata om?
Jag ingår i forskningsgruppen i miljöpsykologi (EPU-Environmental Psychology Unit) på Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet och ska prata om min forskning som bland annat handlar om hur man kan motivera motvilliga människor att ta itu med klimatförändringarna. Jag vill visa på hur beteendevetenskaplig forskning kan användas för att motivera klimatåtgärder. Jag har tillsammans med Lars-Olof Johansson jobbat i ett stort internationellt team för att undersöka hur man kan motivera människor från olika kulturer med olika förutsättningar att ta itu med klimatförändringarna. Vad vi har sett är att visioner om samhälleliga sidovinster av klimatåtgärderna kan motivera även de som är skeptiska till klimatförändringarnas existens eller är ointresserade av frågan. Forskningen indikerar att för att få olika länder att samarbeta måste vi identifiera visioner som vi kan enas om för att hitta motivation där det finns ett motstånd.

Vilken nytta kan forskare från andra ämnesområden ha av psykologisk forskning?
Psykologisk forskning handlar bland annat om hur man kan påverka människor på ett effektivt sätt. Det är självklart väldigt viktigt att vi får fram bra och korrekt kunskap om hur människor påverkar klimatet. Det är dock minst lika viktigt att vi också använder oss av kunskap om hur vi påverkar människor att ta itu med klimatförändringarna. Det är ju ofta samma experter som blir rådfrågade om vad klimatförändringarna beror på och vad vi skall göra åt dem. Jag har ganska ytlig kunskap om det förstnämnda, men psykologin och samhällsvetenskap i stort har mycket att bidra med angående det sistnämnda.

Vad hoppas du själv få ut av samtalen med forskare utanför ditt forskningsområde?
Klimatförändringarna och hur vi skall ta itu med dem är en så pass komplex fråga att många perspektiv behövs för att kunna handskas med den på ett bra sätt. Jag hoppas kunna berikas av det som andra har att dela med sig och lära mig något nytt. Jag ser även fram emot att ta reda på om andra kan dra nytta av mina perspektiv.

 

Mötet på Universeum 1 juni har titeln ”Hur kommunicerar vi hållbarhet i tider av faktaresistens?” och vänder sig till forskare, lärare och doktorander på Chalmers och Göteborgs universitet som är intresserade av hållbar utveckling. Bland övriga talare märks Mattias Goldmann, VD tankesmedjan Fores, och utsedd till Hållbarhetssveriges mäktigaste person 2016, samt Johan Uddling Fredin, Institutionen för Biologi och miljövetenskap och medlem i forskarnätverket Focali som samarbetar med Universeum kring Skogens år.

Läs mer

 

Fotnot: Gró Einarsdottir medverkar i dokumentären ”Common Ground” som handlar om hur vi kan kommunicera bättre om klimatförändringarna. Filmen är gjord av en student vid Yales universitet och är inte färdigställd så det finns möjlighet att ge feedback.

Se filmen
 

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://gmv.chalmers.gu.se/Aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//tre-fragor-till-miljopsykologen-gr-.cid1467943
Utskriftsdatum: 2024-04-18