Tillsammans för ett mer hållbart universitet

Nyhet: 2017-03-10

Göteborgs universitet har en målsättning att bli ett av Europas ledande universitet inom hållbar utveckling. Ett mål som ska uppfyllas tillsammans med studenterna.

För tre år sen uppstod idén att ta konceptet Green Office till Göteborgs universitet. En internationell modell där studenter blir en aktiv del i miljö- och hållbarhetsarbetet genom att de anställs av universitetet.
– Studentorganisationerna gör jättebra grejer och på universitetet har vi bedrivit hållbarhetsarbete under många år. Men det har saknats lite kit däremellan. Det är där Green Office konceptet kommer in, som gör att vi förstärker varandra, säger Moa Persson.
Hon är projektkoordinator för Green Office och miljösamordnare på Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV. I universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling finns projektet inskrivet. Studentmedverkan är en av de tre kärnverksamheterna inom handlingsplanen tillsammans med forskning och utbildning.

Studenter anställs av universitetet

I höstas anställdes två personer på 20 procent vardera för att arbeta med projektet, Anna Simmons och Tora Wilhelmsson. De kombinerar heltidsstudier med tjänsten på GMV. Anna läser samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet på Handelshögskolan. Tora läser en master i mänskliga rättigheter på Institutionen för globala studier. Anställningarna sträcker sig över två terminer åt gången och de är nu halvvägs in. En av sakerna de har gjort är att byta namn på programmet.
- Att sikta på grönt eller miljöfrågan i hållbarhet är inte tillräckligt. Utan istället heter vi Students for sustainability office. Det är viktigt för att vi då tar in hela begreppet hållbarhet, säger Anna Simmons.

På Göteborgs universitet finns Sveriges bredaste utbud av utbildningar inom miljö och hållbar utveckling och miljöforskning bedrivs inom ett stort antal ämnesområden. Universitet har arbetat med dessa frågor under många år. Det är enligt Anna och Tora något som märks när pratar med andra europeiska universitet som är kopplade till Green Office.
- Många av dem jobbar med hållbarhetsfrågor på en helt annan nivå, där de kunde börja från noll. Det är fantastiskt att kunna hoppa rakt in i en verksamhet som redan har det på sin agenda. Vi är väldigt glada att det bedrivs ett så bra arbete här, säger Anna Simmons.

Samordning och utveckling

Arbetet handlar om att samordna och utveckla studentmedverkan i hållbarhetsarbetet på universitetet. Anna Simmons och Tora Wilhelmsson arbetar handgripligen ute på institutionerna och fakulteterna.
- Många vill engagera studenter mer men vet inte hur de ska hitta dem. Och studenterna vill engagera sig men vet inte var de ska vända sig. Där hjälper vi till, säger Tora Wilhelmsson.
- Vi har även arbetat med upphandlingar för universitetets restauranger och kaféer för att ställa krav på leverantörerna. Inom exempelvis ekologiska varor och fair trade, säger Anna Simmons.

Vikten av studentföreningar

Anna, Tora som Moa lyfter vikten av de studentföreningar som finns runt om på universitetet. Att föreningarna skapar kontaktytan mellan studenterna och Göteborgs miljövetenskapliga centrum.
- Alla saker vi läser ska genomsyras av hållbarhet, det är grundtanken. Studentorganisationerna funderar hela tiden på hur de kurserna kan kopplas till hållbarhet och där är vi ett stöd, säger Anna Simmons.
- Om studenterna får vara med och bestämma blir det ett mer levande och dynamiskt universitet som kommer hålla i längden, säger Tora Wilhelmsson.

Denna text publicerades i Spionen #1 2017.
Text: Peter Sundberg
Foto: Johan Wingborg