Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskare diskuterade jämställdhet och de globala målen

Nyhet: 2017-03-10

GMV och Centrum för genusforskning (GIG) bjöd in forskare, lärare och doktorander vid Chalmers och Göteborgs universitet för att diskutera jämställdhet utifrån det femte globala målet för hållbar utveckling. Mål 5 slår fast att jämställdhet är ett mål i sig liksom en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling. Syftet med lunchen var att diskutera jämställdhetsfrågor som en del av hållbar utveckling och identifiera nya samarbetsmöjligheter mellan forskare från olika ämnesområden.

Föreståndarna för GMV och GIG, Katarina Gårdfeldt respektive Eva-Maria Svensson, var värdar för mötet då forskare från 9 olika institutioner vid Chalmers och Göteborgs universitet diskuterade det femte globala målet för hållbar utveckling. Maria Edström, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet inledde och gav en överblick av mål 5 inklusive delmålen samt portaltexten i Agenda 2030. Hon visade sedan på hur det femte globala målet kommer in i alla de andra målen.

Därefter presenterade Helene Ahlborg sin forskning om elektrifiering och landsbygdsutveckling i Östafrika och hur mål 5 och mål 7 (Hållbar energi för alla) hänger ihop. Helene forskar på avdelningen Miljösystemanlys på Institutionen Energi och miljö på Chalmers. Sedan höll också Eva-Maria Svensson en presentation och kopplade ihop mål 5 med mål 16 - Fredliga och inkluderande samhällen. Eva-Maria är förutom föreståndare på Centrum för genusforskning, även är forskare vid Juridiska institutionen, Göteborgs universitet.

Lunchen avslutades med diskussion och idéer på vidare samverkan om jämställdhet och hållbar utveckling mellan Chalmers och Göteborgs universitet.

Se intervju med Maria Edström och Helene Ahlborg

 

GMV kommer fortsätta med tematiserade forskarluncher utifrån de globala målen. Har du förslag på kommande ämnen för luncher så kontakta GMV, e-post: gmv@gu.se

Läs mer om hur GMV arbetar med de globala målen

 

AV:

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter

FÅ VÅRT NYHETSBREV

Få nyheter i din inkorg varannan vecka om forskning, seminarier, konferenser och annat aktuellt inom hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Bli prenumerant

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2018-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?