Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

GAME-dagen: "Vi måste tänka på de stora, komplexa sambanden"

Nyhet: 2018-11-07

Lina K Wiles, Team Leader Sustainability på ÅF

 

– Myndigheter, företag, akademi och samhället i stort. Det är ni som behövs för att det här arbetet ska nå framgång. Och vi har jättebråttom - det är bara 11 år till år 2030.

Så inledde ordförande Åsa Wilske GAME-dagen med titeln Partnerskap och genomförande av Agenda 2030 i Västsverige.


Dagen var också en kickstart av det nya forumet som just heter Agenda 2030 i Väst. Ett hundratal deltagare samlades i ÅF-huset Krokslätt på tisdagen för att bland annat lyssna på Mikael Botnen Diamant. Han är kommunikatör, projektledare och föreläsare och började med att ta upp den nationella handlingsplanen för Agenda 2030 - som han var besviken på. Men istället för att vänta på en bättre plan, borde vi själva kavla upp ärmarna, tycker han.

– Har vi inget lok som drar oss, så är det viktigt att ställa sig frågan ”vad gör vi då?” Det är för bråttom för att sitta och vänta – så nu kör vi!
Mikael Botnen Diamant fortsatte med att poängtera att det handlar om att ställa om. Och att alla kanske måste vara beredda att offra något för att kunna nå målen.


Flera andra talare berättade om hur de jobbar med de globala målen, bland annat Cecilia Lunder, från Miljöskyddsavdelningen på Länsstyrelsen, som stod på scen tillsammans med Viveca Reimers, chef för avdelningen Mänskliga Rättigheter på Västra Götalandsregionen.

– Vi måste skapa fler rum, där de som faktiskt berörs av den här omställningen kan vara delaktiga. Och det är helt andra konstellationer än vi som sitter här idag. Inte minst barn och unga måste komma in i det här arbetet, sa Viveca Reimers.


Björn Haase, chef för området icke metalliska material på Höganäs Sweden och Karl Hallding, senior researcher Stockholm Environment Institute, SEI.

På plats fanns också företrädare från företag, genom exempelvis Kappahl och Nudie jeans. Det sistnämnda företaget jobbar bara med ekologisk bomull, och trycker på för att förbättra lönerna för de som producerar jeansen.

– Partnerskap är ju väldigt centralt för oss. Att samarbeta med människor på plats i Indien har hjälpt oss att förbättra villkoren i leverantörskedjan, sa Sandya Lang, hållbarhetsansvarig på Nudie jeans.


Martin Eriksson, verksamhetsledare SDSN Northern Europe, berättade om detta världsomspännande nätverk och hur man jobbar mot transformativa lösningar som ska påverka samhället i en hållbar riktning.

– Regioner och kommuner är väldigt viktiga. Det är på den nivån som policies blir till action, till handling. Här blir många samarbeten av på riktigt, sa han.
SDSN Northern Europe har utvecklat ett av många verktyg för kunna bedöma hur åtgärder påverkar de globala målen. Karl Hallding från Stockholm Environment Institute, berättade om ett annat - Agenda 2030 kompassen - som de utvecklat tillsammans med Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation. Det fungerar som en matris, där du kan se hur målen påverkas i förhållande till varandra.


Lina K Wiles, Team Leader Sustainability på ÅF tog sedan vid och pratade just om konsten att se helheten.

– Vi måste sluta med ”cherry picking” och se att de globala målen är odelbara. Vi kan inte plocka ut en av de här tårtbitarna för då riskerar tårtan att rasa. Istället måste vi tänka på de stora, komplexa sambanden och hacka i oss att det är knepigt, sa hon.


Dagen avslutades med en workshop, där deltagare från olika skrå samlades i grupper för att försöka få ord att bli handling. Hållbarhetskonsulten Christer Owe var inne på samma linje som Michael Botnen Diamant. Det går inte att vänta på direktiv uppifrån.

– Gräsrotsrollen måste stärkas och stimuleras. Det måste finnas en kanal och stödresurser för det engagemang som kan stimuleras underifrån, sa Christer Owe.


GAME-dagen samlade företrädare från civilsamhället, företag, myndigheter och akademi. Och Karin Hagberg från CSR Västsverige talade just om vikten av att se längre än till sitt eget område.

– Våra stora offentliga aktörer jobbar i stuprör. De har sin miljöförvaltning, sin socialförvaltning och de pratar inte med varandra. Vi måste gifta perspektiven. Om man inte pratar med varandra kan man ju göra fel typ av investeringar och satsningar, sa hon.
 

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?