Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

GMV:s julkalender mål 2: Ingen hunger

Nyhet: 2016-12-02

Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning, uppnå en bättre kosthållning och främja ett hållbart jordbruk.

Det andra globala målet för hållbar utveckling handlar om hur vi ska avskaffa hungern i hela världen. Tillgång till tillräcklig och näringsriktig mat är en mänsklig rättighet. I dag lever omkring 850 miljoner människor i världen i hunger, vilket hindrar många länders utveckling och tillväxt. Livsmedelsförsörjningen är särskilt beroende av välfungerande handel och marknader liksom av väl fungerande infrastruktur för transport och förvaring. Livsmedelssvinn och livsmedelsförluster längs hela värdekedjan är också ett stort problem.

Läs mer om mål 2 och hur Sverige arbetar med de globala målen

Se filmen där Maria Ölund, projektkoordinator på GMV, berättar om forskarnätverket Focali (Forest, Climate, and Livelihood research network) relaterat till mål 2.

 

Läs mer om hur Focalis verksamheter kopplar till mål 2

Focali arbetar även med många andra frågor kring skog, klimat och utveckling, läs mer om Focali

Läs mer om andra direkta och indirekta nyttor av skog och träd i landskapet för livsmedelssäkerhet i denna Focali policy brief.

Focali har sedan 2013 haft ett nära samarbete med det Sida finansierade jordbruksnätverket SIANI, vid SEI, kring temat skog, landskap och livsmedelssäkerhet.

Focali har tillsammans med Vi-Skogen, SLU-Global och SIANI nyligen lanserat Agroforestry Network som syftar till att främja samverkan mellan forskning och bistånd med fokus på internationellt trädjordbruk.

Se denna video med Madelene Ostwald, medlem i GMV:s forskarnätverk och Focali, om det nya Sidafinansierade programmet: AgriFoSe2030 Agriculture for Food Security - Translating science into policy and practice.

Fler länkar
Interpretation matters: Exploring the policy outcomes of competing vulnerability framings in rural Burkina Faso

Can Agroforestry Address Food Security Concerns in a Changing Climate?

Trees in Home Gardens: Making the Most of an Age-Old Practice to Improve  Food Security and Nutrition


Följ GMV:s julkalender och öppna 17 luckor för en hållbar framtid

Varje dag, från första till sjuttonde december, presenterar GMV ett av de globala målen för hållbar utveckling. Möt forskare på Chalmers och Göteborgs universitet som berättar om hur de arbetar för att bidra till de globala målen och läs om projekt som på olika sätt kopplar till målen. Den artonde december blir det en bonuslucka som räcker fram till julafton.
Till julkalendern

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?