Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

GMV uppgår i samverkansarenan Wexsus

Nyhet: 2023-12-14

Logotyp WexsusChalmers, Göteborgs universitet och Högskolan Väst startar vid årsskiftet sin nya gemensamma samverkansarena Wexsus – West Sweden Nexus for Sustainable Development. Den nya samverkansarenan ska arbeta i nära samverkan med Västra Götalandsregionen och andra samhällsaktörer kommer bjudas in för att utveckla partnerskap. Wexsus syfte är att utbyta kunskap för att tillsammans kunna ställa om till ett hållbart samhälle. Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV, upphör som organisation vid årsskiftet och uppgår då med sin verksamhet i Wexsus.

I juni 2023 undertecknade rektorerna för de tre lärosätena ett avtal om att tillsammans skapa en västsvensk samverkansarena för hållbar utveckling. Under hösten har arbetet med att formera samverkansarenan fortsatt då bland annat namnet Wexsus beslutats. Namnförklaringen på svenska är Västsveriges nexus för hållbar utveckling. Namnet har valts eftersom det speglar väl verksamhetsidén om att facilitera samverkan och skapa partnerskap mellan olika samhällsaktörer. Nexus betyder (ju) förbindelse eller samband och det är just det som Wexsus ska göra – skapa relationer och utbyta kunskap mellan aktörer från alla samhällssektorer.

Utvecklingsarbetet med den västsvenska samverkansarenan har letts av Pam Fredman, tillförordnad föreståndare för GMV och Wexsus.

– Akademin har en speciell roll och ett särskilt ansvar för hållbar utveckling. Vi ska dels se till att befintlig kunskap används för att ställa om till ett hållbart samhälle. Men vi ska också utveckla ny kunskap tillsammans med andra delar av samhället. Ingen enskild aktör eller samhällssektor har ensam lösningarna för en hållbar utveckling utan det måste vi ta fram tillsammans. Därför behövs organisationer som Wexsus som kan arbeta tvärs över alla organisatoriska stuprör, säger Pam Fredman.

Arbetet med den västsvenska arenan för hållbar utveckling startade inom alliansen Lärosäten väst, där förutom de tre lärosätena som ingår i Wexsus, även Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde och University of Jönköping är med. Wexsus kommer samverka med dessa lärosäten på olika sätt och alla är inbjudna att gå med som ägare i konsortiet. Även Västra Götalandsregionen och andra stora offentliga aktörer i Västsverige är inbjudna att bli partner till Wexsus. Formerna för partnerskap med andra samhällssektorer så som näringsliv och idéburen sektor kommer utvecklas utifrån både redan etablerade samt nya samarbeten.

Wexsus ska nu konkretisera sitt verksamhetsuppdrag och under uppstartsåret 2024 utveckla verksamheterna som: vara en öppen mötesplats, skapa nätverk, nyttiggöra kunskap, utveckla metoder och processer samt utgöra en portalfunktion. En viktig aspekt är att Wexsus inte ska arbeta med det som redan görs inom lärosätenas ordinarie verksamhet utan skapa mervärden och nya synergier mellan akademin och externa aktörer.

Mer information om Wexsus verksamhet kommer i januari då nya kommunikationskanaler så som webbplats kommer finnas på plats.

Läs mer

Tre lärosäten skapar samverkansarena för hållbar utveckling

 

AV: GMV

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?