Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Immigration och arbetsmarknadsintegration diskuterades på internationell konferens

Nyhet: 2017-11-16

I veckan håller EU-toppchefer möte i Göteborg. Det handlar om att främja rättvisa jobb och skapa tillväxt. I början av veckan samlades forskare och praktiker på konferensen Conference on Immigration and Labour Market Integration - A European Challenge for the 21st Century för att diskutera forskningsresultat och integrationsprojekt inom området immigration och arbetsmarknad.

Konferensen ägde rum på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och arrangerades av WE – Work and Employment Research Centre. Tomas Berglund, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, är föreståndare för WE.
– Jag tror mötena mellan forskare och praktiker på området var givande. Framförallt tror jag forskarna fick en insikt om den komplexitet som praktikerna har att hantera, med nyanlända som bara kan helt andra språk, som har utbildningar och kunskaper som man inte direkt ser användningen för i det svenska samhället, och som många gånger har gått igenom traumatiska upplevelser i sina hemländer och på sin väg till Sverige. Forskare kanske ser att det inte är så enkelt att hitta lösningen i den isolerade variabel som de funnit som avgörande i sina statistiska analyser, säger Tomas Berglund.

En av konferensens huvudtalare var Christian Dustmann som är professor i ekonomi vid University College London och föreståndare för Centre for Research and Analysis of Migration, CReAM. Han talade bland annat att reformer får både primära konsekvenser och sidoeffekter och att dessa sidoeffekter ofta förbises. Christian Dustmann menade att sidoeffekterna måste beaktas samt att noggrann hänsyn behöver tas till vilka målgrupperna är när reformer utformas.

Utöver presentationer av konferensens huvudtalare samt parallella sessioner med presentation av vetenskapliga papers och praktiska integrationsprojekt, hölls också en paneldiskussion på temat ”Integration av nyanlända på arbetsmarknaden – en europeisk utmaning” där Stefan Olsson, enhetschef på EU-kommissionens generaldirektorat för socialpolitik och statssekreterare Anders Kessling, var två av deltagarna.
– En sak som lyftes fram av flera i paneldebatten var att vi måste sluta med ett "sekvensiellt" tänkande kring integrering, till exempel först språkkurser, sedan yrkesutbildning och därefter ett jobb. Det verkar mycket bättre att sätta igång allting på en gång, till exempel ett jobb där yrkesutbildning varvat med språkträning ingår. Och åtgärderna bör komma igång snabbt, säger Tomas Berglund.

Se konferensens program

Läs mer om WE – Work and Employment Research Centre vid Chalmers och Göteborgs universitet

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?