Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nytt forskningsprogram om polariseringen på den svenska arbetsmarknaden

Nyhet: 2016-12-01

En programansökan som fått planeringsbidrag av Work and Employment Research Centre, WE, har erhållit medel från Forte. Programmet som heter ”Polariseringens utmaningar på den svenska arbetsmarknaden” är förlagt till Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet och ska studera vad som sker på den svenska arbetsmarknaden som tycks gå mot en ökad polarisering.

Forskning har visat att de välbetalda jobben fortsätter att öka i andel på arbetsmarknaden, men i en långsammare takt jämfört med tidigare. Samtidigt ökar de lågbetalda jobben medan mellanlagret relativt sett minskar. Denna polarisering innebär att den svenska arbetsmarknaden alltmer börjar likna den amerikanska och den brittiska. Syftet med programmet är att undersöka olika aspekter av omdaningen på den svenska arbetsmarknaden, samt analysera konsekvenserna för individer, fackliga organisationer, arbetsgivare och samhället.

Programmet löper 3+3 år och har tilldelats 9 miljoner kronor för den första 3-årsperioden. Det är organiserat i sex delprojekt och inkluderar forskare i Företagsekonomi på Handelshögskolan och Enheten för socialmedicin, Sahlgrenska akademin. Programmet leds av Tomas Berglund, professor i sociologi.

AV:

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?