Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Studentsamarbete uppmärksammas på lista över Sveriges främsta unga hållbarhetstalanger

Nyhet: 2021-12-09

Studenternas hållbarhetsarbete på Chalmers och Göteborgs universitet uppmärksammas dubbelt när Aktuell Hållbarhet listar Sveriges främsta unga hållbarhetstalanger. Karin Bylund, projektledare för studentnätverket för hållbar utveckling och hållbarhetsveckan Act Sustainable samt Ellinor Axelsson, student på Chalmers entreprenörsskola är två av namnen på årets lista.


Varje år utser tidningen Aktuell Hållbarhet Sveriges 33 främsta talanger under 33 år, som redan är med och formar framtidens hållbarhetsarbete. Två av de som kvalat in på årets lista är involverade i Chalmers och Göteborgs universitets studentarbete för hållbar utveckling och har också samarbetat med varandra.

En av de uppmärksammade talangerna är Karin Bylund som är projektledare på GMV, Göteborgs centrum för hållbar utveckling, och bland annat arbetar med hållbarhetsveckan Act sustainable. Det är ett event som vuxit från att vara en hållbarhetsdag för studenter till att nu omfatta en hel vecka för både studenter och anställda på Chalmers och Göteborgs universitet. Veckan kännetecknas av många arrangörer i samverkan där Karin driver arbetet utifrån sitt motto "tillsammanskraft".

Karin kom i kontakt med GMV:s studentsamverkan, och den tidigare projektledaren Moa Persson, redan under sin studietid på Globala studier. Karin vill lyfta fram den oerhörda betydelse som Moas arbete haft för studenterna i Göteborg.

– Som student var det väldigt värdefullt att ha kontakt med någon anställd på universitetet som var "på samma sida" och ville driva hållbarhetsarbetet framåt och som dessutom var lätt att nå, säger Karin.

Karin har i sin roll som projektledare bland annat samarbetat med Ellinor Axelsson som är student på Chalmers entreprenörsskola och med sina 24 år den yngsta på årets lista med unga hållbarhetstalanger. Ellinor läste en utbildning på Jönköpings universitet som kombinerade ekonomi och hållbar utveckling, och fortsätter nu med mastersprogrammet på Chalmers entreprenörskola. Förra året var hon "head of sustainability" hos Ingenjörer utan gränser på Chalmers och kom då i kontakt med Karin och blev en del av studentnätverket där hon träffade studenter från andra hållbarhetsföreningar.

– Studentnätverket som Karin arbetar med är en jättebra knutpunkt som är helt avgörande för att skapa kontakter utanför sin egen bubbla, menar Ellinor.

Ellinor tycker också det är svårt att som mastersstudent ha koll på vad som händer inom hållbar utveckling på Chalmers och där menar hon att Karins studentnätverk har en viktig roll för att fånga upp intresserade studenter. Karin håller med om att den etablerade infrastrukturen är unik och gör det lätt för studenter från olika ämnesområden vid Chalmers och Göteborgs universitet att samarbeta tvärs över gränser.

Vad bör då Chalmers och Göteborgs universitet göra för att stödja studenter på bästa sätt?

– Pengar och resurser i form av verksamhetsbidrag är viktigt, så att det är enkelt och låga trösklar för studenter att engagera sig, menar både Karin och Ellinor.

Karin poängterar att lärosätena borde ekonomiskt stödja de föreningar som vill skicka sina studenter på viktiga internationella möten som COP. Annars måste studenterna finansiera sina resor genom studielån eller gräva i sina egna fickor. Om hållbarhet är viktigt för lärosätena så borde de visa det genom att lyfta fram, uppmärksamma och uppmuntra studenter som gör viktiga saker, hävdar Karin.

Ellinor menar att lärosäten som har satt ribban högt och har ett ambitiöst hållbarhetsarbete också lättare får studenter att engagera sig i hållbarhetsfrågor, vilket i sin tur får hela organisationen att lyfta ytterligare.

Vad betyder denna utmärkelse för Karin och Ellinor?

– Flera personer på tidigare hållbarhetslistor är sådana som jag ser upp till och inspireras av, så även i år, säger Karin som blev mycket hedrad och berörd av att kvala in på årets lista.

Samtidigt lyfter de fram varandras insatser. Karin uttrycker det som att det kul att en av "hennes" studenter är med på listan, och Ellinor tycker att det är roligt att Karin som brukar vara bakom scenen får synas för en gångs skull.

Slutligen, vad gör de då om tio år i sina yrkesliv?

Karin tror inte att hon jobbar med studentfrågor längre, men är kvar inom akademin och arbetar med hållbarhetskommunikation.

Ellinor önskar att hon arbetar halvtid som entreprenör och driver sitt eget företag, och på sin andra halvtid arbetar för någon organisation, naturligtvis med fokus på hållbarhet och något som ger stor impact.

– Om tio är vi med på Aktuell hållbarhets seniorlista över de hundra hållbarhetsmäktigaste i Sverige, hoppas båda två!

Läs mer

33 hållbarhetstalanger som sätter agendan 2021 - Aktuell Hållbarhet (aktuellhallbarhet.se)

 

AV: Mikael Östblom

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?