Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tävlingen Älska Skog avgjord

Nyhet: 2017-05-19

Den 10 maj avgjordes tävlingen Älska Skog på Universeum. Vinnare blev Kalvhagsskolan 1 från Styrsö som marknadsförde den svenska skogen med glädje, värme och gemenskap. En av medarrangörerna till tävlingen var forskarnätverket Focali vid GMV. Malin Gustafsson, projektledare för Focali, var på plats under finalen.

Focali har varit med och arrangerat Älska Skog – berätta om projektet!
Focali är en av en rad skogsrelaterade partners i Universeums satsning Skogens år. I styrgruppen finns också Svenska kyrkan, FSC och några av de stora skogsbolagen. Tillsammans har vi genomfört arrangemanget Älska skog, en tävling för skolelever under Universeums populära format Unga spekulerar. Tävlingen innebär att skolklasser i Västra Götaland under en termin får fördjupa sig i ett ämne, i detta fall skog med fokus på den svenska skogen. De får även en specifik utmaning med fina priser och här skulle elever i årskurs 5-6 inspirera en fokusgrupp, nysvenskar eller stadsfamiljer, att vistas i skogen. Bidragen presenterades under den stora finaldagen 10 maj inför alla deltagande klasser, projektpartners samt en jury. Anna Nordén, projektledare för SDSN Northern Europe och medlem i Focali, representerade GMV i juryn. Högsta vinsten var 10 000 kronor till klasskassan och en övernattning i Universeums akvariehall, och stämningen var på topp då juryn skulle annonsera det vinnande bidraget.

Vad är Focalis roll i samarbetet?
Som representanter för GMV och de Göteborgsbaserade universiteten bidrar vi med ett vetenskapligt perspektiv. Under själva finaldagen hade vi som uppdrag att genom aktiviteter presentera Focali och GMV för eleverna. Jag tog hjälp av kollegor från SDSN Northern Europe samt SIANI Youth och tillsammans pratade vi de globala hållbarhetsmålen och skogens ekosystemtjänster med barnen.

Vad fick ni för respons från deltagarna?
Det var en spännande utmaning för oss alla att engagera denna unga målgrupp i de komplexa frågorna kring hållbarhetsmålen, men det gick verkligen över förväntan! Många av eleverna var mycket intresserade och klurade tillsammans med oss på hur vi kan göra vår värld mer hållbar.


Om Älska skog
Älska Skogs syfte är att öka kännedom om svensk skog som resurs och dess betydelse och att skapa ett positivt intresse för svensk skog och bygga upp en längtan att utforska den. Över 450 elever i årskurs 5 och 6 kom till finalen av Älska Skog på Universeum under onsdagen. Läs mer om tävlingen och de vinnande bidragen på Universeums webbplats

AV:

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter från GMV

GMV på twitter

Ta del av GMV:s nyhetsbrev

Se senaste nyhetsbreven med aktuellt inom hållbar utveckling vid GMV, Chalmers och Göteborgs universitet.

cyklar
Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2017-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?