Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Urban gardening på campus - hållbarhet i praktiken

Nyhet: 2021-09-20

Birgitta Kaskmaa och Kajsa Urge stortrivs i den grönskande trädgården.

På en av Campus Linnés lugna innergårdar finns en fantastisk trädgård. Den är skapad av Urban Gardening at Global Studies och hit är studenter och anställda vid Göteborgs universitet och Chalmers välkomna för att odla.

- Både nybörjare och erfarna odlare är lika välkomna, säger Birgitta Kaskmaa och Kajsa Urge, två av eldsjälarna i projektet.

- Vi hoppas även kunna inspirera till fler urban gardens på olika campus. Det tillför så mycket, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv.

En oas

Det är en riktig oas de har lyckats skapa, bara ett stenkast från Linnéplatsen. Fruktträden står i rad, grönsaker frodas i prydliga pallar och i den spiralformade örtagården växer timjan, mynta, rosmarin och andra örter.

Att fler ska få uppleva tillfredställelsen i att odla själv är ett viktigt syfte med trädgården.

- Känslan att dra upp något från frö till planta är svårslagen. En del som kommer hit har i princip aldrig rört jord tidigare. Här kan du lära dig grunderna och testa dig fram tillsammans med andra, säger Kajsa Urge och Birgitta Kaskmaa.

Nya vänner

Den sociala aspekten är minst lika betydelsefull. I trädgården möts studenter och anställda från olika delar av universitetet och utöver växter odlas även kontakter, idéer och vänskap. Många internationella studenter kommer också hit, berättar Kajsa och Birgitta.

- Tanken är att det ska vara en verksamhet med låg tröskel. Det ska vara enkelt att komma hit, enkelt att vara med. Ofta är det lättare att lära känna nya personer om man har något att samlas kring.

Det skapas också goda förutsättningar för tvärvetenskap och möten över ämnesgränserna.

- Ett sätt att utveckla den delen skulle kunna vara att arrangera föreläsningar här. Dels för att det är en så fin miljö, dels för att inspirera till nya perspektiv på olika ämnesområden. Det finns nästan ingenting som inte kan kopplas till växter, liv, trädgård eller odling på ett eller annat sätt.

Kajsa står med en spade och Birgitta sitter på gräset vid en av grönsakspallarna.

Avstressande

Området hör till den del av Campus Linné som kallas KK2, ett rött tegelhus mellan Annedalsseminariet och Psykologen. Förutom själva trädgården har projektet också ett litet hus. Här träffas man för att planera, fika och förgro växter. I ett av rummen finns också plats för alla trädgårdsredskap.

- Det är så avstressande att komma hit, särskilt nu när jag skriver på min uppsats, säger Birgitta Kaskmaa.

- Jag rensar ogräs, klipper och ser hur fint det blir. Det blir en snabb belöning i kontrast till den betydligt mer långsiktiga belöningen som uppsatsarbete innebär.

Årets odlingar består bland annat av grönkål, potatis, spenat, sallad, morötter, kålrabbi, rödbetor, tomat, gurka, smultron, hallon och krusbär.

- Och så örter så klart, berättar Kajsa Urge. Timjan, mynta, rosmarin, dill, gräslök, citronmeliss… Oftast får vi bra skördar men rådjur, harar och sniglar tar en del. Vi har två vildänder som flyttat in också. Tänk om dom kunde börja äta sniglar, det hade varit suveränt.

Hållbarhet i praktiken

Andréas Litsegård är lektor i freds- och utvecklingsforskning vid institutionen för globala studier. Han arbetar även som miljörepresentant vid institutionen.

Andreas sitter på en av odlingsterrasserna i trädgården.- Det här är ett riktigt bra exempel på hur visioner och målsättningar kring hållbarhet kan omvandlas till praktisk verklighet, menar han. För oss på globala studier är odlingen en del av vårt klimatarbete och vi vill fortsätta utveckla den, till exempel med pengar från klimatfonden.

Han ser stora utvecklingsmöjligheter för urban gardening på universitetet, både vad gäller undervisning och forskning.

- Det kan exempelvis vara ett sätt att interagera teoretiska studier med praktik. Det är så mycket enklare att förstå vad hållbarhetsfrågor handlar om när man faktiskt får se det i praktiken. Och urban gardening kan kopplas till så mycket, som konsumtion, ekonomi, hälsa, energi och teknik.

Karolina Ganhammar, fastighetschef vid universitetet, ser också stora möjligheter för den här typen av verksamhet.

- Det knyter an till flera av målen och strategierna i universitetets lokalförsörjningsplan, säger hon. Till exempel att skapa tvärdisciplinära mötesplatser och öppna inbjudande miljöer. Och naturligtvis även arbetet med att främja ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

Kontinuiteten behöver säkras

Verksamheten bygger på ideellt arbete och har för närvarande en årsbudget på 8 000 kronor för inköp av växter och utrustning. Hälften kommer från institutionen för globala studier och resterande från Sahlgrenska Academy Students for Sustainability (SASS).

- Även om det ideella engagemanget är stort hade det varit bra om urban gardening kunde stöttas med någon form av central administration på universitetet, säger Kajsa Urge och Birgitta Kaskmaa. För att säkra kontinuiteten och ta vara på det stora intresset.

Kontakt

Urban Gardening at Global Studies är öppet för studenter och anställda vid Göteborgs universitet och Chalmers. För mer information, intresseanmälan, och/eller tips och råd om urban gardening, maila till: urbangardeninggothenburg@gmail.com

Mer information finns även på projektets facebook- och instagramsida:
https://www.facebook.com/urbangardeningatglobalstudies
https://www.instagram.com/urbangardeninggu

Student Sustainability Hub samlar, koordinerar och stöttar studentinitiativ inom hållbar utveckling vid Göteborgs universitet och Chalmers. På deras webbplats finns länkar till föreningar och projekt och mycket annan information. Nätverket koordineras av Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV).
https://gmv.chalmers.gu.se/student 

Artikeln på gu.se: www.gu.se/nyheter/urban-gardening-pa-campus

AV: Stina Björkerud

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen2.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?