Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Interaktion forskning - policy

Göteborgs centrum för hållbar utveckling arbetar för att stärka kopplingarna mellan forskning och praktik genom att stödja forskare som på olika sätt vill överbrygga gapet mellan forskning och beslutsfattande.

Forskning är viktigt för genomförandet av Agenda 2030. För att nå målen behövs nya kunskaper och bättre tillämpning av etablerad kunskap. Hur vi utformar, bedriver och kommunicerar forskning har betydelse för forskningens påverkan.

Göteborgs centrum för hållbar utveckling ger kurser, föreläsningar och coaching riktade till forskare som på olika sätt vill bidra till att påverka beslutsfattare med sin forskning. Fokus ligger på beslutsfattande inom stat och kommun. Det kan till exempel handla om att ha kunskap om beslutsfattande och aktuella policyprocesser, att föra dialog med beslutsfattare under forskningsprocessen eller att forska tillsammans med andra aktörer.

Guide för samverkan i forskningsprocessen

Ta del av vägledningsmaterialet Stakeholder interaction in research processes som vi har varit med och utvecklat och som vi använder i våra kurser. Materialet som utvecklats i samarbete med Lunds universitet ger en kort kunskapsöversikt och innehåller frågor, råd och modeller att använda för forskare och forskargrupper som på ett strategiskt sätt vill involvera och kommunicera med olika intressenter. Innehållet i guiden baseras på resultatet från ett forskningsprojekt där man undersökt hur miljö- och klimatforskare interagerar med intressenter, och på vilket sätt det påverkar forskningsprocessen och möjligheten att nå ut med resultat till aktörer utanför universitetet. Guiden är ett levande dokument och vi tar gärna emot synpunkter.

Beställ guiden genom att mejla gmv@gu.se.

Kurser inom interaktion forskning- policy

Vi ger kurser med forskare och forskargrupper som målgrupp. Dels ger vi årligen den öppna doktorandkursen Bridging research and policy for sustainable development, dels genomgör vi skräddarsydda kurser för forskargrupper. Kurserna ges i olika kontexter - på Chalmers och Göteborgs universitet, i Sverige, Asien och Afrika.

Läs mer om doktorandkursen From research to policy for sustainable development

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2020-09-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?