Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om Global Sustainable Futures


Den 1 januari 2020 startade nätverket Global Sustainable Futures (GSF). Syftet är att utveckla och underlätta samverkan mellan Göteborgs universitet, Chalmers och universitet i låg- och medelinkomstländer för att förverkliga Agenda 2030. Både Göteborgs universitet och Chalmers har omfattande samarbeten i Afrika, Asien och Sydamerika. GSFs arbete väntas bidra till ökade synergier och nya samarbeten inom forskning, utbildning och samverkan. Alla aktiviteter inom GSF genomförs på engelska, för mer information se vår engelska webbsida/sida.

Mål för global hållbar framtid

Det övergripande målet är att främja och underlätta ytterligare samarbete mellan de två universiteten och kollegorna i låg- och medelinkomstländer där arbetet är föremål för en bottom-up-process.

GSF ska bidra till att utveckla ny vetenskapsbaserad kunskap, utbildning och samarbeten som bidrar till att nå Agenda 2030, samt till samhällets behov efter 2030. Initiativet kommer att bygga vidare på och nyttja befintliga samarbeten och ha särskilt fokus på samarbete med partners i låg- och medelinkomstländer.

 

De särskilda målen omfattar följande:

• Främja, katalysera och påskynda internationellt utbyte av idéer, kunskap och praxis mellan den akademiska världen, det civila samhället, näringslivet och regeringarna,
• bygga starka och varaktiga kontakter och samarbeten med partners i låg- och medelinkomstländer,
• stödja, samordna och underlätta befintlig och ny verksamhet,
• nyttja synergier,
• och inspirera studenter, lärare, forskare och samhälle att delta och vidta åtgärder.

Styrelsen

Torbjörn Lundh, vicerektor, Göteborgs universitet
Fredrik Nilsson, vicerektor, Chalmers tekniska högskola
Helene Ahlborg, Chalmers tekniska högskola
Lars Öhrström, Chalmers tekniska högskola
Max Petzold, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Isabell Schierenbeck, Göteborgs universitet
Edgar Pieterse, Afrikanskt center för städer, Kapstadens universitetPam Fredman, Internationella universitetsföreningen
Olivia Lind, studentrepresentant, Göteborgs universitet
Sofia Hellström, studentrepresentant, Chalmers tekniska högskola

GSF:s sekretariat

Ett sekretariat har inrättats vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) med ett litet team av medarbetare, varav några arbetar deltid med plattformen: Magdalena Eriksson (gruppledare och ägare av plattformen), Daniela Michael (projektledare Östafrika-initativ), Jan Riise (engagemang och projekt), Saga Cambon (projektledare), Marie Thynell (senior rådgivare) och Thomas Pettersson (forskare inom det tematiska området vatten).

Kontakta oss gärna om ni har frågor eller förslag på ämnen som vi kan lyfta eller jobba mer med. Om du ser synergier som vi kan stödja/facilitera, om ni har frågor kring styrelse och organisation. Kanske har du nyheter kring låg- och medelinkomstländer i och mellan universitet som vi bör känna till eller kan ha glädje av.

Läs mer på vår engelska webbsida.

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2022-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?