Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning i skärningsytan mellan miljö och hälsa

Forskarskolan Miljö och Hälsa är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers och Västra Götalandsregionen. Inriktningen är miljö och hälsa i ett brett perspektiv.

Forskarskolans ämnesområde utgörs av skärningsytan mellan områdena miljö och hälsa. Alla projekt innefattar båda begreppen, direkt eller indirekt.

Med termen hälsa menas i detta sammanhang människors hälsa och välbefinnande, som sjukdom och funktionsförmåga.

Begreppet miljö är kan innefatta allt från ”klassiska” miljöfaktorer som exempelvis miljögifter, luftföroreningar av olika slag, buller och strålning, till andra faktorer som har potential att påtagligt påverka hälsotillståndet i en befolkning och som har sitt ursprung i hur vi organiserar det samhälle vi lever i, exempelvis levnadsmönster och psykosociala faktorer. 

Nyheter

 • Ökad risk för fästingburna sjukdomar hämmar friluftsliv

  [2017-09-08] Den ökande förekomsten av fästingar, TBE och borrelia i Sverige skapar en stor oro hos befolkningen och påverkar hur människor rör sig i naturen. Det visar en ny avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, som är den första beteendestudien av fästingfrågan.

 • Forskningsprojekt för att öka barns delaktighet i stadsplanering

  [2016-11-24] Barn och ungas upplevelse av sin stad skiljer sig ofta från vuxnas. Men ofta är de inte direkt involverade i stadsplanering. Hur kan de involveras mer? Det är frågan för ett nytt projekt på Centrum för konsumtionsvetenskap.

 • Ohållbara arbetsvillkor för många chefer i kommunen

  [2016-04-27] Många kommunala chefer är under hård press och arbetar under ohållbara förhållanden. Resurserna är många gånger knappa i förhållande till vad cheferna förväntas genomföra, stödet runt dem är ofta dåligt och antalet underställda många. Detta leder till sviktande hälsa och prestationer samt att många chefer vill lämna sina uppdrag. Det visar en avhandling i arbetsvetenskap från Göteborgs universitet.

 • Luftföroreningar ökar risken att dö i Göteborg

  [2016-03-23] Personer med höga halter av luftföroreningar vid bostaden har en ökad risk att dö i förtid. Luftföroreningshalterna i Göteborg har dock minskat de senaste decennierna. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin som jämfört sambandet mellan luftföroreningar och dödlighet hos 7500 män.

Fler nyheter

Kontakt

Dan Strömberg
dan.stromberg@gu.se
031-786 29 90

Gunilla Wastensson
gunilla.wastensson@amm.gu.se
031-786 28 94

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2014-03-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?