Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om Urban Futures

Urban Futures – Centrum för hållbar stadsutveckling är en arena för samskapande mellan forskning och praktik. Vi arbetar med komplexa samhällsutmaningar utifrån olika perspektiv. Vi bygger kunskap och kapacitet som bidrar till omställning av våra städer och samhällen.

Urban Futures fokuserar på hållbarhet inom stadsutveckling både regionalt och lokalt och inkluderar planering, gestaltning samt förverkligande av byggda miljöer i allt ifrån större städer och storstadsregioner till mindre orter och landsbygder.

Centrumet är en fortsättning på Göteborgsplattformen i den avslutade satsningen Mistra Urban Futures som pågick 2010-2019.

Akademi och praktik i partnerskap

Centrumet drivs i samverkan mellan åtta parter som representerar både akademi och praktik:

Västra Götalandsregionen
Länsstyrelsen i Västra Götalands län
Göteborgsregionen
Göteborgs Stad
Chalmers tekniska högskola
Göteborgs universitet
IVL Svenska Miljöinstitutet 
RISE Research Institutes of Sweden

Med utgångspunkt i de offentliga parternas behov bidrar Urban Futures med tillämpbar kunskap och lösningar för att möta vår tids stora samhällsutmaningar inom området stadsutveckling.

Partnerskapet fokuserar på regioner, städer och samhällen i Västra Götaland.

Parterna bidrar med basfinansiering och egen tid. Utöver det söks externa medel för gemensamma projekt från forsknings- och utvecklingsfinansiärer.

Agenda 2030 i fokus

Agenda 2030 sätter samverkan och samarbete mellan samhällets olika aktörer och beslutsnivåer i fokus, och lyfter särskilt behovet av att effektivisera gränssnitten mellan forskning, praktik och politik. Särskilt Mål 11 – Hållbara städer och samhällen vägleder Urban Futures arbete.

Vision och Mission

Urban Futures vision:

’Rättvisa, gröna och tillgängliga städer, regioner och samhällen som utvecklas med respekt för allt liv och inom planetens gränser.’

Urban Futures mission:

’Möjliggöra att praktiker och forskare i nära samverkan med varandra och andra relevanta aktörer utvecklar förstklassig, verkningsfull och relevant kunskap som genom att omsättas i handling bidrar till rättvisa, gröna och tillgängliga städer, regioner och samhällen i Västra Götaland.’

Styrelse, samordnare och kansli

Urban Futures verksamhet leds av en styrelse med representanter för de åtta partnerorganisationerna. Det praktiska arbetet drivs av en samordnargrupp med minst en samordnare per partner samt ett kansli. Kansliet är organiserat inom ramen för Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV), en gemensam satsning mellan Chalmers och Göteborgs universitet.


Logos styrelsen 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2023-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?